Mircea Geoana reales, Miron Mitrea out

Mircea Geoana reales, Miron Mitrea out

0 294

Duminica 10.12.2006 a avut loc mult asteptatul Congres extraordinar, menit sa limpezeasca apele nu numai tulburi, dar si foarte poluate din singurul partid notabil in zona stanga a politicii romanesti.


Desi Congresul a fost programat initial pentru aprobarea unor modificari ale statutului partidului, datorita dorintei lui Geoana de a se da pe sine dar si echipa sa pe mana delegatilor, spre a fi reconfirmat, pentru un plus de legitimitate, au avut loc si alegeri la varf.


A fost o mutare ?promovata cu multa atentie, menita de a legitima in plus o anumita evolutie a partidului, dar si pentru a scapa de unii baroni centrali sau locali.


Au fost alesi presedintele – Mircea Geoana,?presedintele de onoare, in persoana lui Ion Iliescu, secretarul general – Titus Corlatean?si vicepresedintii.


Datorita mizei mari, sedinta a fost tensionata iar momentele in care liderii s-au intepat verbal au pus pe masa tensiunile interne?dintre grupurile de presiune din partid.


Desi s-ar putea spune ca a cedat, acceptand sa fie presedinte de onoare, Ion Iliescu nu s-a lasat: el a fost ofensiv, a criticat actuala conducere, asumandu-si totusi raspunderea pentru starea actuala a PSD. Fostul presedinte si-a cerut scuze pentru faptul ca a dat dovada de „slabiciune”, in timpul ultimului mandat preziden?ial, fa?a de unele „acte nedemne” ale unor politicieni PSD din acea vreme. Cu cenusa in vap: „…Imi cer scuze cetatenilor romani pentru slabiciunea de care am dat dovada in combaterea acestor acte nedemne de oameni politici responsabili” a spus Iliescu.


De asemenea, Sorin Oprescu, principalul contracandidat al lui Geoana a fost foarte critic la adresa adversarului sau, acuzandu-l de scaderea continua a PSD in sondaje. De asemenea Oprescu a fost de parare ca PSD mimeaza opozitia, ca partidul nu este capabil sa se regaseasca. Presedintele PSD Bucuresti i-a indemnat pe delegatii la Congres sa redea puterea poporului din PSD.


Cu toate acestea el nu a reusit sa convinga, dupa cum s-a vazut la numaratoarea voturilor: el a obtinut 395 de voturi, in timp ce Geoana a obtinut 981 de voturi in favoarea sa, castigand presedintia PSD. Semnalul este totusi ca daca Gruparea Iliescu paraseste PSD, partidul piered peste 40% din membri, daca nu mai mult, intrucat, de regula delegatii la congrese sunt alesi pe spranceana la nivel de organizatii.


Daca rezultatul era oarecum previzibil in ce-l priveste pe Geoana, Miron Mitrea a avut o surpriza neplacuta: a fost detronat din functia de secretar general de mai tanarul sau coleg, deputatul de Brasov Titus Corlatean. Desi la numaratoare cei doi pareau a fi la egalitate, Corlatean si-a depasit in final (cu 40 de voturi),?mai (contro)versatul adversar, care, suparat, a parasit sala. O va lua pe urmele colegului sau de suferinta Dan Ioan Popescu? Cel putin cu DNA-ul se barfea pe holuri ca da, nu stim daca si cu PC-ul e valabil.


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.