MIRAJUL STATULUI DE DREPT !

MIRAJUL STATULUI DE DREPT !

0 195

Judecatoarea Gabriela Baltag: “Ultimii ani, plini de trimiteri la statul de drept, ma determina sa trag concluzia ca suntem departe de criteriile acestui concept. Nu pot spune daca e tocmai o Fata Morgana dar nici  Principiul suprematiei Constitutiei si a statului de drept este la peste 27 de ani de la schimbarea unui regim totalitar, inca un ideal… Justitia nu se poate schimba prin neutralitate!”

Justitia din Romania se lupta cu “o pierdere de neinchipuit a increderii, cu o rasturnare a valorilor si o reconsiderare a principiilor, dar mai ales cu incercarea de reformare, dovedita a fi un esec”, iar “principiul suprematiei Constitutiei si a statului de drept este la 26 de ani de la schimbarea unui regim totalitar inca un ideal”La aceasta concluzie a ajuns, cu regret, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag (foto)dupa zeci de ani in care a activat ca judecator de scaun.
In sustinerea afirmatiilor sale, presedinta AMR a aratat ca experienta ultimilor ani a demonstrat ca 
interesul manifestat pentrustatul de drept”, (tema care “da cel mai bine in orice discurs„), nu reprezinta intentiile si vointa celor ce fac apel la aceasta notiune.
In acest sens, judecatoarea 
Gabriela Baltag isi exprime dorinta ca definitia statului de drept “statul limitat prin drept” sa fie transpusa cu adevarat si sa nu mai fie interpretata ca “statul absolutist pentru care nu exista obligatia respectarii normelor juridice”.Prezentam  discursul presedintei AMR judecatoarea Gabriela Baltag de la „Ziua Justitiei” .

Domnule Presedinte, Doamnelor/DomnilorDragi colegi!

La fiecare sfarsit de iunie, cu o fidelitate coplesitoare, profesiile juridice se regasesc intr-o zi de sarbatoare, de bilant, diferit de bilantul statistic intemeiat pe cifre, obiective atinse, restante, eficienta, ineficienta, potrivit ultimelor reglementari impuse.Justitia pe care o sarbatorim astazi a devenit, in mod prioritar, o mare de cifre, componenta umana, dar mai ales calitatea actului de justitie fiind cele din urma preocupari ale oficialilor care se ocupa de administrarea, garantarea independentei sistemului.

Experienta anilor din urma ne-a confirmat ca interesul pentru ‘statul de drept’ este tema care da cel mai bine in orice discurs. Toate trimiterile care privesc infaptuirea actului de justitie au ca motto respectarea statului de drept, iar acest lucru se intampla de multe ori in contexte care nu justifica aproape deloc utilizarea acestei expresii. Din perspectiva practicianului statul de drept, cu institutiile sale, are alte dimensiuni, raportat la conceptul evocat teoretic. Mi-as dori sa regasim transpusa cu adevarat, in realitate, definitia simpla a statului de drept anume ‘statul limitat prin drept’, opus statului absolutist, pentru care nu exista obligatia respectarii normelor juridice.Pentru aceasta trebuie sa ne intrebam in ce masura finalitatea muncii noastre, luata individual sau ca intreg, respecta exigentele dreptului, pana unde poate fi imaginata granita lui?! Mai mult decat atat, statul de drept nu cuprinde o singura entitate, se edifica pe o abordare interdisciplinara sociologica, politologica, filosofica si juridica.

Marele romancier european Tolstoi spunea ca Important nu este locul pe care il ocupam, importanta este directia spre care ne indreptam.’ Un mare adevar …. Ultimii ani, plini de trimiteri la statul de drept, ma determina, dimpotriva, sa trag concluzia ca suntem departe de criteriile acestui concept. Nu pot spune daca e tocmai o fata morgana, dar nici certitudinea de langa noi! Din perspectiva justitiei care se lupta cu o pierdere de neinchipuit a increderii, cu o rasturnare a valorilor si o reconsiderare a principiilor, dar mai ales cu incercarea de reformare, dovedita a fi un esec, la scurt timp, mai ales in materie penala, principiul suprematiei Constitutiei si a statului de drept este la 27 de ani de la schimbarea unui regim totalitar inca un ideal.

Chiar daca, de cele multe ori, justitia a fost perceputa ca o locomotiva a societatii, drumul pe care aceasta il are in ultimul timp, raspunde mai putin istoriei. Nevoia unei schimbari, in bine, a sistemului judiciar este discursul care-l inlocuieste tot mai mult pe acela care proclama peste tot statul de drept. Desigur, nicio schimbare, in bine, nici un progres in domeniu nu pot fi imaginate fara o garantie a legalitatii, motiv pentru care se incearca tot mai mult punerea in acord a perceptelor teoretice, fundamentate pe principii constitutionale cu o transpunere cat mai fidela  in practica.

Justitia nu se poate schimba prin neutralitate! Somnul fiecaruia dintre noi reprezinta in fiecare zi un alt pas spre declin. Este timpul sa ne revedem prioritatile, sa ne redescoperim vocatia si sa ne redefinim viitorul! Fara indrazneala unei schimbari suntem sau mai bine spus vom fi pierduti! M.S. Regele Romaniei, in discursul tinut la promulgarea Codului si a Procedurii penale a spus ca ‘Justitia este aceea care dintr-o litera moarta este chemata sa faca opera vie’. Prin intermediul dumneavoastra, dar si al nostru, fiecare dupa locul si rolul pe care-l avem, intr-o zi care poate sa nu fie prea indepartata trebuie sa avem speranta sa rostim ca tot ce infaptuim noi este durabil, traieste!” (sursa;Luju.ro)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.