Miorita intelectuala are galbeaza

Miorita intelectuala are galbeaza

0 137

Alaturi de Luxemburg, Sibiul este capitala europeana culturala in 2007. Autoritatile cetatii sibiene a imaginat o sumedenie de manifestari menite sa marcheze evenimentul, de la care se spera propulsarea numelui si zestrei sale culturale in vazul si auzul Europei. In seria gesturilor menite sa faca Sibiul cunoscut selectului club european s-a inscris si episodul de sambata seara al emisiunii „Miorita in Europa”, difuzata in direct de postul Realitatea TV. In ciuda garniturii promitatoare de invitati – Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, C.T. Popescu, sub bagheta moderatorului Emil Hurezeanu, colocviul a fost cea mai sinistra incropeala pe care am vazut-o in ultima vreme la televizor.


?


Intelectualii au facut-o de oaie


Patronul Dan Voiculescu, alias Felix Motanul, isi poate linge mustatile de satisfactie. Dupa ce ca nu creeaza locuri de munca, intelectualii astia reusesc uneori sa compromita in doar doua ore de discutii tot creditul pe care li-l acorda bizonul fara carte.


Singurul merit al dezbaterii a fost confirmarea subtitlului-intrebare al dezbaterii: „Ne vom integra in turma europeana sau o vom face de oaie?”. Intelectualii au facut-o bine de oaie si s-au ratacit in turma politica de-acasa.


?


Elada, patria democratiei


Emisiunea a debutat generos cu o situare a discutiei tocmai in Grecia antica, unde domnul Liiceanu se simte intr-o a doua casa. Recursul la greci al directorului Humanitas nu era gratuit: esenta dezbaterilor de tot soiul din societatea romaneasca este un dar al grecitatii, care a inventat agora si rodnicia iesirii in piata publica a ideilor. „Miracolul grec” cum a numit Liiceanu democratia ateniana, exportata apoi dincolo de fruntariile Eladei, era amenintat atunci, cum este si astazi, de forte obscure ale arbitrarului, ce doreau sa spulbere taramul ordinii si ratiunii. Ca sa-si sustina ideea, Liiceanu ne-a trecut pe la Salamina si Lepanto, prin campurile de lupta ale celui de-al doilea razboi mondial si prin arsenalul terorismul islamic contemporan.


?


Miorita – versiunea intelectuala


Parea un inceput fertil si de bun augur pentru o discutie plina de miez, pe care venisera sa o audieze lume din cea mai pestrita. Politicieni, actori, ciobani cu cusmele de miel indesate pe cap, batranei fotogenici pe post de icoane locale, purtand surtuce inflorate,? au ocupat locurile amenajate in superba curte interioara a Primariei Sibiu. Cred ca acum le pare tuturor rau pentru a fi irosit doua ore in cel mai lamentabil mod cu putinta.


Pentru ca nici replicile de o savoare sofisticata a lui Andrei Plesu despre branza, care le-a dat oarece sperante oierilor prezenti ca vor auzi versiunea intelectuala a Mioritei, nici trimiterile la spatiul mioritic schitat de Blaga nu au impiedicat discutia sa alunece pe panta politica. Succesiunea blagiana deal-vale, in care filosoful vedea conformatia cea mai exacta a sufletului romanesc, n-a functionat la intalnirea de sambata. Dupa valea politicii n-a mai urmat nici un deal care sa spiritualizeze schimbul de opinii, care a ramas impotmolit timp de o ora si jumatate in cel mai clisos noroi cu putinta.


?


Basescu a ravasit turmele


A fost de-ajuns ca CTP sa pomeneasca de Traian Basescu si rezervorul de orgolii, ranchiune, simpatii si uri de la masa a explodat ca o oaie coapta in pamant, dupa retete haiducesti. Patru intelectuali rasati s-au impleticit pana la finalul emisiunii in blestematele biletele, in apelul intelectualilor, in justificari neconvingatoare. Balarii pe care le-am fi putut vedea la orice talk-show, la orice ora si la orice televiziune. Nu era nevoie ca Primaria sa puna la bataie cea mai impresionanta locatie pe care o poseda – impecabila arhitectural – pentru a gazdui crasele banalitati ale politicii de maidan, iar bietii ciobani locali sa-si lase nesupravegheate vreme de doua ceasuri turmele netranshumabile.


In loc sa audiem fineturi si sa ne delectam cu bijuterii spirituale, am vazut patru somitati rascolind balegarul fetid al magarilor politici, pe care l-au luat drept cararezele oii legendare.


?


Baciul Hurezean si cel Liicean


Politicienilor din sala n-are cum sa le fi daunat prea mult intalnirea esuata; ei au in fisa postului audierea unor astfel de baliverne insirate cu patos. Nici actorii n-o sa fie prea devastati; joaca zilnic in comedii din astea, iar de farse e plina stagiunea. Lovitura cea mai grea au primit-o ciobanii rumeni de prin partile Sibiului, chiar in moalele baladei. Nu stiu cu ce fata se vor intoarce la stana sa dea ochii cu Miorita vorbitoare de la ei din turma. Oaia precoce i-o fi avertizat sa nu se duca la oras, ca baciul Hurezean si cel Liicean vor ca sa-i omoare, pe l-apus de soare, cu discursuri goale.


Hotarat lucru, Miorita pe care-o scoatem la export european e cam atinsa de galbeaza.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.