Minori orfani ,,educați” în Centrele de Plasament să fure și să fie...

Minori orfani ,,educați” în Centrele de Plasament să fure și să fie violenți chiar de către ,,personalul bugetar”

0 34

Poliţiştii braşoveni au deschis un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu şi rele tratamente aplicate minorului, după ce Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM) Braşov a publicat un interviu cu un angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) suțin colegii de la Bună Ziua Brașov. Angajatul a dezvăluit faptul că minorii din centre sunt folosiţi pentru abuzuri fizice împotriva celor mai mici sau chiar a angajaţilor care sunt incomozi pentru conducere. Angajaţii care îşi fac bine treaba nu sunt priviţi cu ochi buni de conducere şi li se pun tot felul de piedici, iar copiii nu sunt pregătiţi pentru viaţă, ci pentru a ajunge oameni ai străzii sau infractori, potrivit ASUM.

„Devin maşinării, devin nişte brute”
Iată ce spune, sub protecţia anonimatului, unul dintre angajaţi despre violenţa din sistem. „Sunt agresiuni. Copiii mai mari îi agresează pe copiii mai mici, aceştia sunt cumpăraţi cu diverse metode. De exemplu cu ţigări, cu bilete de voie, cu anumite favoruri, plecări mai mult decât este necesar şi devin maşinării, devin nişte brute aceşti copii, la un moment dat”, a explicat angajatul Protecţiei Copilului.

Drum bătut la Psihiatrie   
Abuzurile asupra copiilor nu sunt numai fizice. „Copiii care nu pot să facă faţă unei probleme emoţionale ori au făcut ceva probleme la şcoală sau au creat probleme care nu s-au putut manageria sub nicio formă sunt luaţi de mână şi trimişi de către şefii de centre direct la spitalul psihiatric”, a mai explicat angajatul care a rupt tăcerea.
Cei de la ASUM au promis că vor dezvălui în perioada următoare câte un caz concret în fiecare zi.

Dosar penal şi reacţie de la DGASPC
Poliţiştii s-au sesizat la scurt timp după apariţia dezvăluirilor şi au deschis un dosar penal. „În urma apariţiei în mediul online a unui articol intitulat «Drama copiilor din orfelinatele din Braşov», poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Braşov s-au sesizat din oficiu şi efectuează cercetări, in rem, în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „neglijenţă în serviciu” şi „relele tratamente aplicate minorului”, instrumentat sub coordonarea unităţii de parchet competente, în care se va propune soluţie legală la finalizarea cercetărilor”, a precizat comisar Alina Ivan, purtător de cuvânt IPJ Braşov.
După ce Poliţia a deschis un dosar penal, conducerea DGASPC s-a gândit şi ea să sesizeze organele de anchetă. „Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov a decis sesizarea de îndată a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov în vederea verificării aspectelor semnalate pentru a stabili dacă se întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni. Mai mult, în cadrul DGASPC Braşov este în desfăşurare o cercetare disciplinară privind suspiciunea de abuz fizic a unor beneficiari asupra altor beneficiari. În ceea ce priveşte sesizările angajaţilor şi beneficiarilor din serviciile de tip rezidenţial privind suspiciuni de abuz, de fiecare dată ne-am adresat organelor de cercetare penală”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Braşov, Lidia Mailat.

Din păcate, n-ar fi un caz singular
Că lucrurile nu stau deloc aşa, veţi afla în numerele viitoare, cum, în cazul unor abuzuri extrem de grave, cercetate au fost chiar victimele, iar conducerea DGASPC Braşov a ascuns infracţiunile. Un exemplu legat de violenţa din centre ne-a oferit un copil crescut în sistem. „Fosta directoare de la centrul unde eram în urmă cu câţiva ani, acum ieşită la pensie, chema poliţistul din sat de câte ori îi făcea vreunul din copii probleme, iar poliţistul îl bătea pe copil. Îl chema pe poliţist dacă observam anumite nereguli şi îi spuneam că ne vom plânge. Făceam şi rele, că eram copii, dar nu erau lucruri atât de grave încât să vină un poliţist să ne bată. Totul a durat până la ieşirea la pensie a acelei directoare, după care, cu actuala directoare, lucrurile stau mult mai bine”, a povestit minorul.

I.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.