Ministrul Muncii decis sa reduca aparatul administrativ

Ministrul Muncii decis sa reduca aparatul administrativ

0 64


Avand in vedere sumele uriase cheltuite cu salariile bugetarilor si platile compensatorii pentru disponibilizati, ministrul muncii Paul Pacuraru a anuntat posibila introducere a unor masuri menite sa scade aceste cheltuieli.


Printre altele, Pacuraru este decis ca in locul salariilor compensatorii platite ca urmare a disponibilizarilor colective sa fie introdusa dirijarea fortei de munca spre sectoarele deficitare. Prin modificarea Ordonantei 116/2006, societatile care se restructureaza vor fi obligate „sa aiba o forma de contract cu alte societati care sunt in deficit de forta de munca, astfel incat sa directioneze personalul disponibilizat spre societatile care au deficit de forta de munca”.
De asemenea, Pacuraru este decis sa faca economie la salariile aparatului administrativ, in care sunt angrenate cca. 1.000.000 de persoane. Pentru a reduce cheltuielile cu salariile in acest sector, ministrul are doua variante: palfonarea salariilor ori disponibilizarea a 10% dintre salariatii aparatului administrativ, pe care Pacuraru il considera supradimensionat. El crede ca disponibilizatii nu ar fi o problema sociala, intrucat ar putea fi absorbiti de sectorul privat unde se inregistreaza un deficit de forta de munca.


Masurile anuntate de Pacuraru intampina deja opozitia celor vizati. Lideriii marilor confederatii? din tara considera ca nu suntem pregatiti de transferul colectiv al fortei de munca dintr-un loc in altul, transfer care daca s-ar face in orase diferite, ar presupune mutarea familiilor disponibilizatilor, o practica dificila pentru multi dintre romani (oricum mutarea nu este obligatorie, dar refuzul presupune lipsa unui loc de munca fara nicio plata)


Nici sindicatele din administratie nu agreaza solutiile ministrului, sustinand chiar contrariul celor spuse de Pacuraru, respectiv ca trebuie facute angajari, ca in admnistratie este un deficit mare de personal.


Masurile nepopulare anuntate s-ar putea sa-l coste pe ministru chiar portofoliul, dar ramane de vazut cine este mai tare.


?


Bianca Sorescu


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.