Ministrul Muncii: 30.000 din cele 33.000 de pensii recalculate au fost deja...

Ministrul Muncii: 30.000 din cele 33.000 de pensii recalculate au fost deja puse în plată

0 106

Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, a dat asigurări tuturor pensionarilor că își vor primi pensiile recalculate, în baza unui efort făcut de toate casele de pensii din țară și a spus că, din cele 33.000 de dosare de pensii supuse recalculării, au fost puse deja în plată 30.000, relatează Mediafax.
Ministrul a dezaprobat declarațiile alarmiste ale celor care susțin că nu sunt bani de pensii și a explicat care este situația la momentul actual privind livrarea, către pensionari, a pensiilor recalculate.

„În primul rând, vreau să le spun tuturor să nu ia în seamă nicio declarație alarmantă că nu sunt bani de pensii, cum că nu avem prevăzut în buget acest bani sau că banii de majorări nu se vor acorda. Astfel de declarații le-am numit eu la un moment dat iresponsabile și le cataloghez și acum la fel. Am avut parte de ele și pe perioada anului 2017 și pe perioada anului 2018. Mai mult decât atât, știm cu toții că această lege de recalculare a pensiilor nu era cuprinsă în programul de guvernare dar majoritatea parlamentară şi-a asumat-o în parlament şi noi am spus acum că îndreptăm tot ce a fost făcut, cumva, la nelalocul lui. Suntem în situația în care care peste 33.000 de dosare de pensii au fost recalculate, în medie 30.000 vor fi puse în plată. Cu siguranţă că acum majoritatea pensionarilor, din acești 30.000, au primit acasă diferenţele de bani”, a spus ministrul Muncii și Justiției Sociale Marius Budăi, vineri seară, la România TV.

Marius Budai

El a spus că se va continua recalcularea pensiilor ”și cu acea majorare cu 15% a valorii punctului de pensie prevăzută pentru data de 1 septembrie 2019”.
La data de 15 aprilie, s-a încheiat ”plata a ceea ce înseamnă pensia curentă a lunii aprilie, iar în ceastă perioadă, până astăzi, s-au achitat și diferenţele”.

În ceea ce privește restul recalculărilor, ministrul a spus că nu a fost nevoie de personal necesar la casele de pensii, unde s-a lucrat în forță, la nivelul tuturor caselor de pensii din țară, și a spus că pentru celelalte dosare, care nu s-au calculat încă, urmează să se facă trecerea lor prin modulul informatic, după ce vor fi scoase din arhive și fizic pentru a putea fi recalculate.
”E o muncă intensă și le mulțumesc tuturor, de la conducere până la arhivar pentru ca acești pensionari să poată primi toate diferențele acasă”, a mai spus ministrul Marius Budăi.
El a spus că România se află pentru prima oară în situația de a avea chiar un excedent pentru plata pensiilor și a explicat și care sunt sursele acestui excendent.
”Suntem în situația în care pentru prima oară în istoria România estimarea este de a avea un excedent la sfârșitul anului pe plata pensiilor (…) după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat (….). Ulterior, prin creșterea masei salariale, prin peste 230.000 de noi contracte de muncă, în acești doi ani, 2017 și 2018, a crescut și masa salarială, prin creșterea salariului mediu pe țară, prin diversificarea lui pentru studii medii (…). Aceste măsuri nu au dus la nimic altceva decât la încasări mai mari în bugetul asigurărilor sociale”, a mai spus ministrul.
”Noi am crescut în 2017 de două ori valoarea punctului de pensie și suntem în situația când și la 1 septembrie (…) vom face punctul de pensie 1265”, a dat asigurări ministrul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.