Ministrul Gabriel Oprea a demisionat

Ministrul Gabriel Oprea a demisionat

0 328

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, a anuntat, marti, ca si-a prezentat demisia din functia detinuta, aratand ca nu a dorit sa creeze tensiuni in interiorul coalitiei aflate la guvernare, desi considera ca a actionat „corect si legal” in ceea ce priveste nominalizarile trimise premierului Emil Boc cu privire la secretarii de stat din minister si Directia Generala de Informatie si Protectie Informativa.
„Consider ca mi-am facut datoria in mod exemplar fata de partid. Nu am actionat niciodata impotriva partidului si a disciplinei de partid”, a spus Oprea, mentionand ca era in atributiile lui sa faca nominalizarile respective.
El a subliniat ca in Ministerul Administratiei si Internelor trebuie sa se faca politica interesului national, „in sensul functionarii ordinii de drept”, adaugand ca sprijinul politic i-a fost retras de catre PSD deoarece nu a acceptat sa ii fie „impusi oameni pe alte criterii decat competenta”.
„Am vrut sa conduc MAI, nu vreau sa plimb mapa si sa fiu un ministru marioneta (..) Nu am fost lasat sa imi indeplinesc obiectivele si pentru ca nu vreau sa creez tensiuni, am demisionat”, a spus Oprea.
El si-a argumentat decizia de a demisiona si prin faptul ca nu a dorit sa cedeze presiunilor exercitate pentru impunerea anumitor persoane pe functii in MAI.
„Se pare ca am deranjat. S-a ajuns la concluzia ca merit retragerea sprijinului politic si chiar excluderea pentru ca nu am acceptat sa intre in acest minister si sa ocupe pozitii importante oamenii impusi pe alte criterii decat competenta. (…) Nu am inteles sa cedez presiunilor exercitate pentru impunerea anumitor persoane pe functii in acest minister. (…) Romania are nevoie acum de un Guvern puternic si stabil, care sa faca o politica echilibrata si coerenta, intr-o perioada care se anunta complicata din punct de vedere economic”, a subliniat Oprea.
Oprea a reamintit ca a fost desemnat de PSD, prin votul democratic al membrilor Comitetului Executiv National, sa conduca MAI. El a subliniat ca potrivit legii, ministrul Administratiei si Internelor este cel care inainteaza primului-ministru propunerile pentru ocuparea functiilor din aparatul central al ministerului si ca numirile pentru secretari de stat propuse primului ministru au fost facute din randul organizatiilor judetene, fiind persoane agreate de PSD.
„Subliniez: in cazul numirilor pe care le-am facut, am actionat corect si legal”, a adaugat Oprea.
Pe de alta parte, el considera ca si-a facut datoria exemplar fata de partid iar acest lucru este demonstrat de rezultatele obtinute de organizatia PSD Ilfov in confruntarile electorale.
„Nu am actionat niciodata, subliniez – niciodata, impotriva deciziilor partidului sau in afara disciplinei de partid. Nu am avut iesiri publice, nu am judecat si nu am facut critici la adresa vreunui coleg de partid, chiar daca nu intotdeauna am considerat salutare deciziile, ideile sau punctele de vedere ale unora. Interesul tarii, al actualei guvernari este acela de a performa in toate domeniile si cu atat mai mult in cel al ordinii si sigurantei nationale. Nu am intrat in politica manat de vreun interes economic sau financiar. Consider ca am avut o conduita politica fara repros, caracterizata de doua valori importante, cred eu – corectitudine si deplina legalitate. Am mai detinut functii de conducere in institutii importante ale statului, pe care le-am gestionat in spiritul acestor valori”, a mai spus Oprea.
Potrivit acestuia, inca de la inceputul mandatului de ministru a sustinut ca prioritatile sale vizeaza interesele romanilor si interesul national.
„Am precizat, atunci cand am preluat mandatul, ca voi supune avizarii comisiilor de specialitate din Parlament toate contractele importante pe care urmeaza sa le deruleze MAI. Am preluat acest minister prin investirea Guvernului Emil Boc de catre Parlament. Am intentionat sa formez o echipa competenta, care sa duca la indeplinire, cu profesionalism, cele trei repere majore ale mandatului meu, respectiv siguranta pentru cetatean, descentralizare pentru comunitatile locale si aderarea la Spatiul Schengen in anul 2011. Toate acestea avand la baza principiul ca in MAI, nu se va face politica de grup sau politica lui Gabriel Oprea. In MAI trebuie sa se faca doar politica interesului national, in sensul asigurarii ordinii de drept, asa cum este stipulat in Constitutie, legile tarii, programul de guvernare si angajamentele internationale, in beneficiul drepturilor si libertatilor cetatenesti. (…) Aceasta imi este credinta si va asigur ca niciodata nu voi renunta la demnitate, onestitate si profesionalism!”, a mai spus Oprea.
Premierul Emil Boc a acceptat demisia lui Gabriel Oprea din functia de ministru al Administratiei si Internelor, potrivit Biroului de Presa al Guvernului. Actul a fost trimis la Cotroceni, iar presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru eliberarea din functia de ministru a lui Gabriel Oprea, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
De asemenea, presedintele Basescu a semnat si decretul de numire in functia de ministru interimar la MAI a vicepremierului Dan Nica. Propunerea fusese anuntata marti seara de presedintele PSD, Mircea Geoana.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.