Ministrul de externe ucrainean si-a pierdut postul pentru Insula Serpilor

Ministrul de externe ucrainean si-a pierdut postul pentru Insula Serpilor

0 175

Rada Suprema, parlamentul unicameral de la Kiev, l-a demis marti pe ministrul de externe prooccidental Vladimir Ogrizko, apreciind ca „neprofesionala” pozitia diplomatiei de la Kiev in procesul cu România privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra.
Demiterea lui Vladimir Ogrizko a fost propusa de Partidul Comunistilor si de Partidul Regiunilor (de opozitie, prorus), dupa amenintarea Ministerului de Externe ucrainean de a-l declara persona non grata pe ambasadorul Rusiei la Kiev, Viktor Cernomirdin, ca urmare a ‘declaratiilor sale neprietenoase’ la adresa Ucrainei.
„Actiunile neprofesionale ale Ministerului de Externe al Ucrainei si ale ministrului personal, in special in ceea ce priveste examinarea la Curtea Internationala a ONU de la Haga a dosarului privind stabilirea statutului Insulei Serpilor, precum si actiunile ministrului care au dus la inrautatirea periculoasa a relatiilor dintre Ucraina si Rusia sunt motive pentru demiterea lui Vladimir Ogrizko”, au motivat initiatorii inlaturarii din functie a sefului diplomatiei ucrainene.
Potrivit Unian, pentru demiterea acestuia s-au pronuntat 250 de parlamentari din cei 450 ai Radei Supreme, in conditiile in care erau necesare doar 226 de voturi pentru o astfel de decizie. Au votat pentru 174 din Partidul Regiunilor /al lui Viktor Ianukovici/ si 27 din Partidul Comunistilor, acestia fiind sustinuti de 49 de deputati din Blocul premierului Iulia Timosenko. Deputatii Blocului Litvin si cei din Ucraina Noastra-Autoapararea /formatiunea proprezidentiala/ s-au abtinut.
Votul Radei Supreme asupra demiterii lui Vladimir Ogrizko a intervenit dupa audierea acestuia pe subiectul verdictului Curtii Internationale de Justitie de la Haga, care a decis la 3 februarie ca linia de delimitare a platoului continental al Marii Negre nu va fi influentata de Insula Serpilor asa cum dorea partea ucraineana. Decizia a fost adoptata in unanimitate de cei 15 judecatori ai Curtii, care au recunoscut jurisdictia suverana si drepturile suverane ale României pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.730 de kilometri patrati, adica 79,34 la suta din zona aflata in disputa cu Ucraina.
In informarea sa prezentata in fata deputatilor, Vladimir Ogrizko a declarat ca, prin decizia CIJ, Ucraina „nu a pierdut niciun centimetru din teritoriul sau” si ca verdictul instantei internationale „nu a corespuns nici cererilor Ucrainei si nici celor ale României”. „Curtea a ales un exemplu clasic de trasare a liniei mediene in delimitarea suprafetei de platou continental”, a explicat ministrul de externe ucrainean. „De aceea, decizia Curtii pune capat odata pentru totdeauna discutiilor despre apartenenta Insulei Serpilor. Recunoscând Insula Serpilor ca insula, curtea internationala a ignorat pretentiile istorice ale României asupra Insulei Serpilor. S-a confirmat ca ea este insula si ca ea a fost cedata Uniunii Sovietice legal”, a sustinut Vladimir Ogrizko.
„Pe de alta parte, a adaugat el, decizia CIJ a pus capat diferendului de ani intre cele doua tari. Se poate constata ca, in partea de vest a granitei, nu avem nici o problema nerezolvata cu vecinii nostri”.
In acelasi context, Ogrizko a criticat apelurile unor oameni politici vizând neindeplinirea verdictului CIJ, avertizând ca o astfel de abordare este total „inacceptabila” si ca ea poate atrage dupa sine sanctiuni la adresa Ucrainei din partea Consiliului de Securitate al ONU.(sursa: AGERPRES)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.