Ministrul Ciolos fata cu …agricultura !

Ministrul Ciolos fata cu …agricultura !

0 263

Organizarea de piete volante in Romania trebuie sa devina o traditie si sa ia amploare de la un an la altul pentru ca este o ocazie ideala de a se intalni direct producatorul si consumatorul, fapt care aduce beneficii ambelor parti, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, prezent in Piata Constitutiei la Targul Agricol de Toamna.
El a anuntat ca Ministerul Agriculturii intentioneaza sa diversifice produsele din aceste piete adaugand si produsele ecologice si traditionale.
“Am avut surpriza ca o parte de producatorii din jurul Bucurestiului sa ramana fara tarabe. Producatorii trebuie incurajati sa intre in structuri organizate si protejate. Pietele volante reprezinta un exemplu concret de organizare pentru producatori”, a mai spus ministrul de resort.
Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii nu poate interveni pentru a le cere producatorilor sa vanda la un anumit pret pentru ca totul depinde de cerere si oferta. “Daca se vor organiza, vor putea sa-si valorifice marfa, dar trebuie constanta.
Masurile luate cu aceste piete nu au efecte imediate dar daca pietele se vor mentine se vor vedea si efectele”, a precizat Ciolos.
Acesta a anuntat ca autoritatile intentioneaza sa organizeze si in alte orase astfel de piete volante incepand din aceasta toamna si deja discuta in acest sens cu directiile agricole. In unele orase mari deja s-au organizat deja astfel de piete, in colaborare cu primariile.
“In Romania exista un paradox pentru ca importam foarte multe legume si fructe desi avem o productie buna pe care nu reusim sa o comercializam organizat. Pentru a rezolva acest paradox una dintre solutii este organizarea micilor producatori. De asemenea, producatorii mari trebuie sa se organizeze astfel incat sa poata negocia intrarea in supermarketuri cu produsele lor si sa aiba ritmicitate”, a mai aratat Dacian Ciolos.
Ministerul Agriculturii va elabora cadrul legal si pentru micii dar si pentru marii producatori.
Ministrul Agriculturii a amintit, in acest context, ca de anul viitor se vor acorda subventii si pentru legume – fructe si pentru productia ecologica. El a precizat ca, incepand din noiembrie, pregateste impreuna cu directiile agricole modul in care trebuie depusa cererea pentru subventii astfel incat din ianuarie sa se acorde deja subventii.
Pentru produsele ecologice exista un sprijin financiar specific care se adauga subventiei la hectar.
“Am remarcat, insa, sa producatorii nu umbla neaparat dupa subventii ci dupa piata de vanzare a produselor”, a mai spus ministrul Dacian Ciolos.
Guvernul a aprobat, in septembrie, un proiect de hotarare pentru acordarea unui sprijin financiar in sectorul de legume fructe si in cel al agriculturii ecologice. Pentru sectorul de fructe si legume sprijinul financiar este de 1.110 lei la hectar pentru persoane fizice membre ale asociatiilor sau organizatiilor profesionale, de 2.960 de lei la hectar pentru membrii grupurilor de producatori recunoscute si 3.700 de lei la hectar pentru membrii grupurilor de producatori recunoscute preliminar. De asemenea, pentru agricultura ecologica sprijinul financiar este de 220 lei pentru sustinerea taxei de certificare, de 1.720 lei pentru sustinerea productiei vegetale si de 150 lei pentru sustinerea in apicultura.
Valoarea totala a sprijinului in aceste sectoare este de aproximativ 125 milioane lei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.