Ministerul Educatiei vrea sa le deconteze manualele scolare, clasele a XI-a si...

Ministerul Educatiei vrea sa le deconteze manualele scolare, clasele a XI-a si a XII-a pentru

0 368

Ministerul Educatiei vrea sa le deconteze liceenilor de clasele a XI-a si a XII-a cheltuielile cu manualele scolare, in limita maxima a 55 de lei pentru fiecare elev. Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat astazi, decontarea se realizeaza pentru anul scolar 2015-2016. Proiectul vine dupa ce doua asociatii de elevi au acuzat Ministerul Educatiei ca nu respecta legea, pentru ca liceenii din ultimele clase nu mai primesc manuale scolare gratuite de 4 ani, desi Constitutia si legea educatiei prevad aceasta gratuitate.
Ministerul Educatiei a publicat Proiectul unei Hotarari de Guvern privind acordarea unei sume destinate decontarii cheltuielilor pentru achizitionarea de manuale scolare de catre elevii aflati in anul scolar 2015-2016 in ciclul superior al invatamantului liceal de stat.
Proiectul de HG prevede ca elevilor de clasele a XI-a si a XII-a de la liceele de stat li se vor deconta, in limita maxima a 55 de lei pentru fiecare elev, cheltuielile pentru cumpararea de manuale scolare. Aceasta decontare se realizeaza pentru anul scolar 2015-2016.
Aceste sume pentru decontari se transfera din bugetul Ministerului Educatiei in bugetul inspectoratelor scolare, iar de aici se duc in bugetele liceelor.
Liceenii de clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a trebuie sa depuna la secretariat solicitare scrisa pentru primirea decontarii, „insotita de factura fiscala/facturile fiscale din care reies numele elevului/parintelui sau tutorelui legal instituit, informatiile referitoare la manualele achizitionate – suma achitata, titlul, autorii, editura, dupa caz„.
In cazul in care suma achitata la cumpararea manualelor este mai mare sau egala cu 55 lei, se va deconta suma de 55 de lei„, iar daca suma este mai mica decat 55 lei, se va deconta suma totala precizata in factura/facturi, se arata in proiectul de HG.
Liceenii ar trebui sa isi primeasca banii de manuale pana pe 15 noiembrie 2015. Manuale scolare
Ministerul Educatiei precizeaza ca numarul estimat de beneficiari in anul scolar 2015-2016 este de 362.512 elevi si ca suma estimata pentru decontarea manualelor scolare este de 19.938 mii lei si va fi avansata din bugetul Ministerului Educatiei – care urmeaza a fi suplimentat la rectificare cu aceasta suma.  Explicatiile pe care le da Ministerul Educatiei, pentru faptul ca liceenii din ultimele clase nu au primit manualele gratuite, pana acum:
„De la intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale, in anul 2011, prevederea referitoare la acordarea gratuita a manualelor scolare si pentru elevii ciclului superior al liceului nu a fost pusa in aplicare, in principal din motive de constrangeri bugetare.
Un alt motiv important a fost faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice urmeaza sa modifice programele scolare, inclusiv cele de liceu, ceea ce are drept consecinta necesitatea schimbarii manualelor scolare aprobate si utilizate actualmente in sistem.
– Nu in ultimul rand, inspectorii generali din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice,care au efectuat inspectii scolare in unitatile de invatamant liceal au constatat ca marea majoritate a elevilor din ciclul superior al liceului nu isi achizitioneaza manualele scolare, desi manualul scolar trebuie sa fie suport de invatare si este, uneori, singurul la indemana elevului.
– Aceasta situatie poate determina, in unele cazuri, o pregatire precara a elevilor, inclusiv pentru examenul de bacalaureat national.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.