Minisatul colegiului Andrei Saguna – prezentat in fotografii in Polonia

Minisatul colegiului Andrei Saguna – prezentat in fotografii in Polonia

0 137

In perioada 15-19 octombrie, Castelul regal Zamek din Poznan este gazda ASTRA FILM FESTIVAL in Polonia, tara a carei tineri au format constant, de mai bine de zece, o parte a publicului festivalului de la Sibiu.
Astfel, 32 documentare ce poarta amprenta unor regizori romani consacrati, o expozitie de fotografie si seri de muzica traditionala sustinute de tineri din Brasov (Minisatul Sf Andrei al Colegiului National „Andrei Saguna” din Brasov), si de Fanfara Zece Prajini vor reprezenta Romania in fata publicului polonez.
« In anii 1990 cand am pornit aventura Astra Film Festival, parea un miracol de neatins sa ajungem sa fim chemati ca un brand cultural al Europei. In acest an Festivalul a fost gazduit in diferite orase din Europa, si m-a cuprins aceasi emotie de inceputuri cind am vazut succesul programului departe de Sibiu. » a declarat Dumitru Budrala, directorul Astra Film.
Festivalul de film documentar ce se va desfasura in Poznan se inscrie in seria de actiuni de promovare a regizorilor romani si a creatilor cinematografice romanesti dincolo de hotarele tarii.
Programul pregatit de Astra film include o selectie a documentarelor de succes produse in ultimii ani de: Thomas Ciulei, Alexandru Solomon, Dumitru Budrala, Dan Alexe, Corina Radu, Adina Pintilie, Angus MacQueen, majoritatea fiind proiectate la diverse editii ale Astra Film Festival.
Cu o tematica diversa, filmele abordeaza diferite aspecte ale realitatilor romanesti: fenomenul migratiei si efectele globalizarii, profesii traditionale in contextul modernitatii, marginalizarea populatiei de etnie roma, efectele comunismului.
Selectia cuprinde si filme-portret (Gratian, Mamaliga te asteapta, Salasul) si succese internationale ale unor regizori de origine romana (Dan Alexe, Andrei Iteanu) care au abordat teme ne-romanesti sau chiar de dincolo de granitele Europei (Cabal in Kabul, Letter to the Dead).
Programul special de proiectii de film va fi completat de expozitia de fotografie “TRANSILVANIA MEA”, unde 36 de fotografi din Romania, Olanda, Statele Unite si Japonia vor expune 100 de fotografii ce surprind cotidianul urban romanesc, dar si pe cel rural, intr-o paleta a carei compozitie principala este realitatea nedisimulata din Romania.
Expozitia va fi vernisata pe 15 octombrie, la Galeria “pf” din cadrul Centrului Cultural Zamek si isi propune sa dezvaluie latura sociala necunoscuta prin arta fotografiei documentariste.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.