„Mini-stații meteo” în Braşov

„Mini-stații meteo” în Braşov

0 187

În Brașov au fost montate primele două „mini-stații meteo”, în cadrul unui proiect pilot implementat în parteneriat cu platforma meteoblue.com. Primii doi senzori meteo au fost instalați în centrul orașului, unul pe Bulevardul Eroilor (în fața Primăriei Brașov), iar celălalt în Piața Sfatului, ambii pe stâlpi de iluminat.  În implementarea acestui proiect este implicat și un student român de la o universitate din orașul german Freiburg, David Eftinca, acesta precizând că senzorii instalați oferă informații referitoare la temperatură, umiditate, viteza vântului. „În principal, sunt alimentați cu ajutorul unor panouri electrice. Datele culese de acești senzori sunt transmise prin sistemul informatic LORA, care presupune un consum redus de energie”, a declarat acesta. 

Reprezentanții Primăriei Brașov au precizat că rețeaua de senzori va fi extinsă în tot orașul, astfel încât să se poată obține date relevante privind temperatura sau umiditatea.  Toate stațiile meteo vor fi montate pe stâlpii de iluminat. „Datele obținute de la acești senzori ne vor ajuta, de exemplu, să identificăm «insulele de căldură» din oraș și să pregătim planuri de îmbunătățire a situației”, spun autorităţile.

Tot platforma meteoblue este folosită și pentru a transmite informații despre vremea din Poiana Brașov.

Urmează ceva senzori pentru calitatea aerului

Pe lângă stațiile meteo de cartier, municipalitatea brașoveană are în plan să instaleze în oraș și senzori pentru monitorizarea calității aerului. Acești senzori sunt proiectați de studenții Universității Transilvania din Brașov și vor fi montați lângă cei meteo. „Carcasa senzorilor este realizată din materiale reciclabile.  Senzorii se bazează pe baterii solare și acumulatori, iar ca soluție de urgență pot fi alimentați și de la rețeaua publică de electricitate. Senzorii permit  monitorizarea emisiilor de CO2, CO precum și a altor emisii precum NOx, PM10, PM 2,5, benzen sau SO2. Dispozitivele sunt «modulare» și permit montarea și altor senzori, dacă într-o zonă se constată că este nevoie de măsurători suplimentare”, a spus Rareș Davidescu, unul dintre studenți implicați în proiect. Senzorii sunt calibrați de producător și permit măsurători de mare precizie. 

 În perioada imediat următoare, astfel de senzori se vor monta pe cei doi stâlpi pe care există deja „stații meteo”, dar programul va fi extins în toate cartierele oraşului.

I. Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.