Mihai Viteazul va fi declarat martir și erou al națiunii române!

Mihai Viteazul va fi declarat martir și erou al națiunii române!

1 173

Social-democrații au depus, în procedură de urgență la Senat, un proiect de lege prin care Mihai Viteazul să fie declarat martir și erou al națiunii române, pentru „rolul pe care l-a avut în realizarea primei uniri a poporului român”. Semnatarii inițiativei legislative propun ca anual să fie organizate ceremonii pe data de 27 mai.
„Se declară martir și erou al națiunii române Mihai Viteazul, Domn al Țării Românești, Domn al Moldovei și Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârșirea primei uniri a poporului român, pentru curajul și sacrificiul său marcant în istoria României”, arată inițiatorii în propunerea legislativă.

Mihai Viteazul

De asemenea, ceremonii anuale ar urma să fie organizate anual în data de 27 mai și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin „programe și manifestări cu caracter cultural-științific”.
„Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”, conform sursei citate.

Mihai Viteazul (n. 1558, Tîrgul de Floci sau Drăgoești – d. 9 august 1601, Cîmpia Turzii) a fost ban de Mehedinți, stolnic domnesc și ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei și, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei țări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania și Moldova.

Afirmat prin ampla campanie politică și militară de la sfârșitul secolului al XVI-Iea, și a câștigat prin luptă și sacrificiu locul în istorie, fiind recunoscut drept primul domnitor român care a conștientizat și acționat în ideea Unirii celor trei țări românești, reușind imposibilul în data de 27 mai 1600 – data Primei Uniri a celor Trei Tări Românești”, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativă este susținută de nouă parlamentari ai PSD, în numele inițiatorilor semnând Natalia Intotero și este depusă, în procedură de urgență la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților. Sursa: Mediafax

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.