Migratia romanilor o trista realitate!

Migratia romanilor o trista realitate!

0 289

Ca romanii sunt impinsi de nevoile cotidiene la migratie nu mai este o noutate. Asa cum se spune in popor, este evident ca NU DE BINE au plecat romanii din tara lor, lasandu-si casele si copiii in grija altora. Democratia de “tip original” ce s-a edificat cu sprijinul nemijlocit al ex comunistului (“cu fata umana”), Ion Iliescu, nu putea sa nu dea roade. Cea mai corupta tara, cea mai saraca populatie (10 milioane de romani la pragul saraciei crunte), cea mai …, etc., etc. sunt sintagmele cele mai auzite despre romani si tara lor. Am speriat pe multi europeni cu mancatorii de lebede sau cu alba – neagra. ?


Aproximativ doua milioane si jumatate de persoane (oficial), provenite din peste o treime din gospodariile romanesti, au lucrat in strainatate dupa 1989, se arata in studiul „Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica a romanilor”, publicat inainte de Craciun de catre Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD).
Ei reprezinta o pondere de 12% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 59 ani.
Intensitatea fenomenului s-a accentuat in special dupa 2002, odata cu liberalizarea circulatiei in spatiul Schengen.


In prezent, cei care pleaca temporar la lucru in strainatate sunt de aproximativ trei ori mai multi decat in 2002.
???????
Totusi …romanii – in topul investitorilor in tara noastra!


In Romania, circa 10% din volumul fiecarui tip de investitie din ultimii cinci ani este realizat cu ajutorul veniturilor din migratia internationala.
Banii sunt investiti mai ales in locuinte (extindere/modernizare, dar si constructie sau cumparare). De asemenea, se cumpara aparate electrocasnice, masini si alte bunuri de lunga durata.


Sunt tot mai numeroase si investitiile in mediul rural. Banii sunt investiti mai ales in activitati de tip agricol, plantatii noi sau refacerea celor existente, pensiuni, ?activitati de prelucrare a produselor sau comert.


In mediul urban sunt realizate investitii in diferite tipuri de afaceri in servicii, in comert, in realizarea de pensiuni si chiar in afaceri imobiliare.
In prezent, una din zece gospodarii romanesti beneficiaza de venituri din migratia internationala. ?


„Gospodariile cu emigranti au un numar mai mare de bunuri de lunga durata comparativ cu gospodariile ce au acelasi profil socio-economic, dar fara experienta de migratie”, reiese din acelasi studiu.


In loc de concluzie cifra de 2,5 milioane romani plecati din tara, este foarte mare la o tara ca Romania, si nu este reala.


Asa cum arata satele noastre, aici se vede mai bine depopularea, lipsa tot mai acuta a fortei de munca, multimea de masini cu numere de inmatriculare straine din aceleasi sate romanesti, fluxurile de romani care intra si ies din tara de sarbatori, care ne fac sa credem, ca cifra este… dubla!


Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.