Mielul de criza se vinde la ciozvarta

Mielul de criza se vinde la ciozvarta

0 124

Pastele ciobanesc nu prea se sinchiseste de criza financiara. Oierii din imprejurimile Brasovului nu sunt dispusi sa renunte la traditiile taiatului de miei in ajunul Pastelui si ale venirii cu marfa in pietele brasovene. Tot ce n-au reusit sa dea direct clientilor, care ii cauta la stana de ani buni, ca sa-si aleaga cea mai buna marfa, este acum pe tarabele din piete, asteptand cumparatorii dornici, la randul lor, sa injghebe o masa de Paste cum scrie in cartea datinilor.
Daca le-a pasat vreodata de ce zice Europa despre practicile sacrificarii animalelor la noi, fie de Craciun, fie de Pasti, ciobanii nu-si vor mai face nici macar acele griji trecatoare. Europarlamentarul Dragos David a initiat o campanie de strangere de semnaturi cu care sa-i convinga pe colegii sai europeni sa aprobe printr-o rezolutie practica sacrificiala din Romania, considerata o trasatura definitorie a ethosului popular.
Daca ciobanii nu s-au lasat descurajati de criza, n-o fac nici clientii. La tarabele vanzatorilor de miei din piete se perinda cumparatori care-si permit un miel intreg sau macar o jumatate, dar si pensionari cu portofele mult mai subtiri. Daca n-au bani de miel, macar de-o pulpa tot se mai gaseste. Desi se targuiesc indelung, varstnicii nu pleaca fara sa fi luat, daca nu de-o tava intreaga de friptura, macar de de-un drob sau de-o ciorba delicioasa de miel. Vanzatorii mai dau din gura, mai lasa de la ei dar, intr-un final, le fac clientilor voia. Dupa ce au reusit sa le bage pana si pensionarilor cate-o ciozvarta de miel in plasa, nu se tem ca raman cu marfa nevanduta pe taraba.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.