Microbuzele – protagoniste in macroaccidente

Microbuzele – protagoniste in macroaccidente

0 169

Scaune in plus si tahografe in afara normelor legale. Cam asta au descoperit agenþii de la Circulaþie si inginerii RAR in prima zi de control al microbuzele de transport in comun. Raziile au fost declansate in urma tragediilor produse pe sosele de autovehicule de acest gen, defecte sau conduse de soferi iresponsabili. In mod inexplicabil, pasagerii nu se arata deranjati de inghesuiala sau de starea tehnica a microbuzelor. La fel de inexplicabil este si motivul pentru care controlul a fost anuntat, permitand patronilor firmelor de transport sa-si ia masuri de siguranþa.
Abia instalat la intrarea in Feldioara, filtrul format din echipaje ale Poliþiei Rutiere si Registrului Auto Roman si-a dovedit eficienþa. Printre cele cateva microbruze depistate cu diverse neregularitaþi, inspectorii si politistii au oprit si un autovehicul burdusit cu copii. Soferul pretindea ca nu face transport in comun, dar nu a putut gasi o explicaþie pentru cele 4 scaune montate in plus faþa de capacitatea microbuzului. Instalarea de scaune suplimentare este o practica curenta printre conducatorii de astfel de vehicule, in dorinþa de a exploata masina dincolo de limitele prevazute de lege si de a incasa cat mai mulþi bani la o cursa.
Pe langa defecþiunile tehnice la direcþie, sistemul de iluminare si semnalizare ori nereguli in certificatul de inmatriculare, inspectorii constata frecvent defecþiuni ale tahografelor, aparatele care indica numarul de ore de cand soferul se afla la volan.
Campania de control a fost demarata dupa ce 13 oameni si-au pierdut viata in urma coliziunii dintre un tren si un microbuz, in august, in judeþul Iasi, in apropierea localitaþii Scanteia. Soferul in varsta de 26 de ani, nu avea permis pentru a conduce astfel de vehicule; mai mult, in loc sa fie atent an trafic, numara banii primiþi de la clienþi in timp ce rula. Asa se face ca a ignorat semnalele sonore si acustice care anunþau apropierea trenului. Cateva zile mai tarziu, 11 persoane dintr-un microbuz ajungeau in stare grava la spitalul din Galati. Sunt doar doua dintre incidentele care se intampla frecvent pe sosele din pricina soferilor de microbuze.
La fel de inconstienþi par si caltorii, care se marginesc sa se bucure ca are cine sa-i duca dintr-o parte in alta pe strazile judeþului si nu se sinchisesc prea tare ca soferii incalca legea.
Probabil ca rezultale controlului ar fi fost mult mai evidente daca polistii nu comiteau gafa de a-si anunþa razia inca de acum cateva zile. Patronii firmelor de tran sport au avut astfel ocazia de a-si retrage de pe traseele soferii si masinile care nu corespund normelor legale.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.