Micile „Fracturile” politice din parlament cica se coaguleaza ca opozitie – protocol...

Micile „Fracturile” politice din parlament cica se coaguleaza ca opozitie – protocol PSRo-PND!!

0 487

Partidul Social Românesc (PSRo) și Partidul Național Democrat (PND) au semnat marți un protocol de colaborare parlamentară în vederea întăririi grupului și activității acestuia. Documentul a fost semnat de liderii grupurilor parlamentare ale celor două partide, respectiv Ștefan Burlacu (PND) și Florentin Gust (PSRo).
„Ceea ce facem noi astăzi nu are nici dimensiunea și nici ambiția acordului nostru cu PNL, pentru că aici vorbim de o colaborare parlamentară pe durata actualei legislaturi, până în 2016, și în funcție de evoluția noastră individuală și comună vom stabili la momentul potrivit dacă sunt pași de urmat în altă zonă. E vorba de o altă categorie, de un alt tip de acord politic. Ceea ce sunt convins că vom face împreună este să facem o opoziție mult mai sănătoasă aici, în Camera Deputaților, și la momentul potrivit să dăm țării o nouă majoritate. Acest lucru va fi făcut pe măsură ce lucrurile vor evolua în Parlament și pe scena politică românească”, a declarat președintele PSRo, Mircea Geoană.
El a precizat că într-o primă etapă se urmărește creșterea eficacității muncii de opoziție în Parlament prin semnarea acestui acord de colaborare parlamentară și politică.
„Fiecare dintre cele două partide își păstrează identitatea proprie, libertatea de acțiune, dar din punct de vedere al unei coerențe sporite și a unei eficacități sporite în munca de opoziție suntem convinși că putem face o treabă mult mai bună împreună”, a spus Geoană, menționând că acest element de „coagulare” a opoziției reprezintă, după protocolul semnat de PSRo cu PNL săptămâna trecută, „încă un pas în vederea schimbării majorității în Parlament”.

Mircea Geoană a explicat că este vorba de un acord între parlamentarii celor două formațiuni și că nu s-a stabilit nicio relație „cu o terță formațiune sau cu terți parlamentari”.
„Noi, astăzi, lansăm de fapt un grup parlamentar comun PSRo-PND și vom declanșa și procedurile regulamentare să facem acest lucru. Din punct de vedere comunicare, începând de astăzi în limbajul nostru politic va fi Grupul parlamentar PSRo-PND, cu tot ce decurge ca și consecință din acest lucru. Noi, aici, stabilim o relație între două grupuri care-și pun împreună resursele parlamentare din Camera Deputaților”, a adăugat liderul PSRo.
La rândul său, președintele PND, Daniel Fenechiu, a spus că, o dată cu acest protocol, s-a format un grup parlamentar mult mai numeros (22 de parlamentari), „care cu siguranță va avea un alt impact în viitoarele mișcări care se vor petrece în Parlament”.
„Cred că doar prin consolidarea grupurilor mici, prin alianțe, prin orice variantă care să ducă la o creștere numerică a ceea ce înseamnă opoziție se poate realiza ceva în aceste condiții în România zilelor noastre”, a spus acesta.
Întrebat dacă mai există înțelegerea între PND și PMP, Fenechiu a spus că în protocol nu se face nicio referire la această înțelegere.
„Anterior semnării acestei înțelegeri, ne-am informat colegii din PMP ce vrem să facem, de două săptămâni, și din acest punct de vedere avem acordul colegilor din PMP să luăm toate măsurile pe care le considerăm necesare în vederea consolidării grupului. Colegii de la PMP au fost corecți și nu s-au opus faptului că noi ne-am dorit să ajungem într-o altă etapă de evoluție în Camera Deputaților”, a susținut Fenechiu.
Cât privește susținerea opoziției în schimbarea Guvernului, Fenechiu a precizat: „De vreme ce domnul Geoană v-a comunicat că are un acord cu PNL, având ca obiect dărâmarea Guvernului, iar noi suntem un grup care tot timpul a fost în opoziție, de principiu, scopul constituirii grupului ține și de o mai bună opoziție și, evident, de dărâmarea Guvernului”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.