MF ciupeste un sfert din leafa BNR-istilor

MF ciupeste un sfert din leafa BNR-istilor

0 257

Ministerul Finantelor nu se lasa, din spirit de solidaritate, le-a bagat mana in buzunar si celor de la BNR. Oficialii institutiei au publicat ieri in Monitorul Oficial nr.477/12.07.2010 Ordinul privind aprobarea normelor metodologice privind virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate prin reducerea drepturilor salariale ale personalului bugetar. Contrar avertismentelor Bancii Centrale Europene, Finantele prevad transferul de catre Banca Nationala a sumelor rezultate din taierile salariale, normele de aplicare a prevederilor art.3 alin.(2) din Legea nr.118/2010. Practic, angajatii BNR ar urma sa „doneze” Bugetului un sfert de leafa, desi acest lucru este contrar legilor europene. Acest lucru este in contradictie cu art.123 din Tratat si, in consecinta, si cu prevederile art 148 alin(2) din Constitutia Romaniei conform carora “Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Mai intai, Guvernul a anuntat cu o jumatate de gura ca taierile salariale se aplica si in cazul BNR, ai caror angajati nu sunt bugetari. Pentru ca trebuia sa se consulte in aceasta privinta si cu Banca Centrala Europeana, Finantele au transmis tardiv o instiintare. BCE a reactionat dur, declarand ca ceea ce vrea sa faca MF este ilegal. Finantele nu au comentat decizia semnata de guvernatorul Trichet, dar au legiferat ieri decizia initiala.
Oficial, salariatii BNR nu au dorit sa comenteze, dar angajati ai institutiei au declarat off the record pentru HotNews ca se asteptau ca Finantele sa nu tina seama de ceea ce Banca Centrala Europeana a recomandat. Dupa ce Guvernul a manifestat o tacere suspecta in aceasta privinta, in loc sa ia masuri de remediere a aspectelor sesizate de BCE si a prejudiciului de imagine adus Romaniei prin maniera in care s-a incercat eludarea obligatiilor ce reveneau guvernului in cadrul procedurii de consultare a BCE (cu incalcarea implicita a prevederilor art.11 din Constitutie, conform carora ,,Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte”.
E drept, textul Ordinului nu spune ce se va intampla in situatia in care un angajat al BNR refuza sa doneze Statului un sfert din leafa, asa cum au declarat ca intentioneaza sa procedeze o parte dintre angajati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.