Meteorologii nu exclud posibilitatea unei ierni grele

Meteorologii nu exclud posibilitatea unei ierni grele

0 242

Curentul oceanic Gulfstream nu va da mari batai de cap europenilor in iarna 2010 – 2011. Chiar daca circulatia acestuia va incetini, asa cum arata studiul polonezilor, efectele nu vor fi resimtite imediat la nivel climatic, a spus pentru REALITATEA.NET meteorologul Silviu Grigore. Mai mult, studii ale americanilor si ale britanicilor infirma o posibila incetinire a acestuia. Ei sustin ca in ultimii 15 ani evolutia curentului s-a intensificat.

Meteorologii sustin ca este prea devreme pentru a spune cu exactitate daca Europa, si implicit Romania, se va confrunta cu o iarna severa sau nu. Ei nu exclud posibilitatea unor vremuri mai reci decat anii trecuti insa acestea cu siguranta nu vor fi cauzate de curentul oceanic Gulfstream, asa cum au spus specialistii polonezii.
Meteorologul Realitatii Tv, Silviu Grigore, a spus ca „acest curent oceanic are o influenta majora asupra evolutiei climei de pe continentul european. El modereaza climatul de pe batranul continent, in special in vestul si nord-vestul acestuia, iar in absenta lui clima de aici ar fi mai rece”.
Practic, a explicat Silviu Grigore, „curentul Gulfstream vine dinspre Golful Mexic si traverseaza dinspre sud-vest spre nord-est Oceanul Atlantic. El poate fi comparat cu un fluviu de apa calda care duce la incalzirea climei in vestul si nord-vestul Europei si contribuie la dezvoltarea ciclonilor islandezi care determina precipitatii si o vreme moderata termic intr-o buna parte a Europei, chiar si in Romania”.

Exista teorii referitoare la posibilitatea incetinirii vitezei curentului golfului, ceea ce ar insemna intr-adevar o racire a climei indeosebi in vestul si nord-vestul Europei, dar studii foarte recende ale expertilor americani si britanici nu releva acest fapt. Dimpotriva. „Expertii de la Universitatea din Colorado apreciaza ca dupa 1995 se constata chiar o intensificare a circulatiei termohaline in Oceanul Atlantic”, a mai spus Silviu Grigore.

Pe de alta parte insa, posibilitatea incetinirii curentului Gulfstream, cu efecte asupra schimbarii climei in Europa sunt avute in vedere chiar si de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Cliamtice. Acesta arata in ultimul raport, din 2007, ca in urma incalzirii globale se poate produce o diminuare a vitezei curentului pe parcursul acestui secol.

O eventuala incetinire a acestuia este insa putin probabil sa aiba un raspuns atat de rapid din partea vremii si a climei, sustine Silviu Grigore. „Chiar daca expertii polonezi apreciaza ca sunt deja evidente semne de racire a climei, teoria nu se sustine perfect pentru ca anul trecut, desi a fost o iarna grea in Europa nordica, centrala si vestica, aceasta nu a fost cauzata de curentul golfului ci de intensificarea invaziei de aer arctic”, a mai spus meteorologul Realitatii Tv. El sustine insa ca nu se poate sti daca se va intensifica sau nu si in acest an invazia aerului arctic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.