Memorandum al romanilor din Harghita, Covasna si Mures

Memorandum al romanilor din Harghita, Covasna si Mures

0 290

Reprezentantii romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures s-au intalnit la Izvoru Muresului (Harghita) in vederea elaborarii unei strategii pentru pastrarea si dezvoltarea identitatii nationale a romanilor, care sunt minoritari in cele trei judete. A fost o intalnire asteptata de mai mult timp, romanii avand nevoie de o astfel consfatuire dat fiind problemele tot mai grele si atitudinea sfidatoare a unei zone importante din conducerea politica si religioasa a maghiarimii.


Autonomia asa zisului tinut al secuilor, manifestarile extrem de virulente a unor lideri, lipsa de dialog, tentativa de organizare a unui referendum pentru autonomie, au obligat si impus o reactie din partea romanilor ce locuiesc, in minoritate, pe aceste meleaguri.


Reprezentantii romanilor din judetele Harghita, Covasna si Mures cer sprijin autoritatilor de la Bucuresti pentru a se pune capat demersurilor organizatiilor maghiare care promoveaza autonomia teritoriala si actiunile anticonstitutionale.


Adunarea reprezentantilor romanilor din cele trei judete a adoptat un memorandum in 12 puncte pe care il adreseaza autoritatilor de la Bucuresti si forurilor europene. In document se solicita in principal urmatoarele:  • respectarea legilor tarii si a prevederilor constitutionale,
  • respectarea limbii romane si a insemnelor statului,
  • sprijin financiar, administrativ si politic pentru pastrarea identitatii nationale, precum si a invatamantului in limba romana.
  • sanctionarea practicilor discriminatorii de ocupare a functiilor publice, conditionata de cunoasterea limbii maghiare,
  • finantarea unor proiecte care vizeaza mentinerea si conservarea culturii romanesti in acest spatiu.

Prezenti la Izvorul Muresului, inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania, care pastoresc cele trei judete au facut un apel la unitatea romanilor si la toleranta crestina.


Pe langa romanii simpli, din foarte multe localitati din cele trei judete, au mai fodt prezenti si diferiti politicieni, deputati si senatori.


Vom urmari cu atentie ce se intampla precum si reactia autoritatilor de Bucuresti. Cunoscand sprijinul extern dat de unele partide si lideri politici din Ungaria, guvernantii de la Bucuresti au ratat prin “omitere” de pe agenta, discutarea acestei probleme in sedinta de guvern comuna a celor doua tari, desfasurata cu cateva zile in urma la Budapesta.


?


Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.