MEGA-PROIECT IMOBILIAR in cartierul Tractorul din Brasov

MEGA-PROIECT IMOBILIAR in cartierul Tractorul din Brasov

0 97

Mega-proiectul imobiliar care se pregateste in cartierul Tractorul Brasov se apropie de fabuloasa suma de 1 miliard de euro in care este inclus un complex retail numit sugestiv „Coresi Shopping City” in valoare de nu mai putin de 110 milioane de euro.
Dezvoltatorul spera ca o parte din suma sa fie asigurata de banci, dar acestea nu mai sunt dispuse sa ofere credite de peste 20 mil. euro, conform informatiilor date publicitatii de DailyBusiness.ro
Data fiind anvergura acestui proiect, nicio banca nu pare dispusa sa sustina o astfel de investitie rar intalnita pe pamant romanesc, cu atat mai mult cu cat acest an de criza economica a inasprit conditiile de creditare.
„Bancile au inceput, in ultimele 3 luni, sa ne faca oferte de creditare, insa doar pentru anumite bucati din proiect”, a spus Silviu Savin, managing partner al Centerra, dezvoltatorul proiectului, pentru DailyBusiness.ro.
Principalele temeri ale bancilor sunt legate de finalizarea constructiei la timp, incadrarea in buget si certitudinea ca spatiul va ramane ocupat.
Proiectul imobiliar este prevazut sa cuprinda 125.000 metri patrati de birouri, 85.000 mp de spatii comerciale si 5.000 de locuinte.
Acest mic orasel ce va fi construit in cartierul brasovean va fi finalizat abia peste 20 de ani, la ora actuala realizandu-se studii pentru demararea unei faze pilot a proiectului rezidential.
„Acum 2 ani as fi spus ca finalizam integral proiectul in 10 ani. Acum spun 20, pentru ca depindem de evolutia economica a Brasovului, iar o mare parte din proiect este reprezentanta de rezidential, unde cererea este in prezent foarte mica”, a explicat Savin, informeaza aceeasi sursa.
Oficialii companiei estimeaza un trafic de circa 5,5 milioane vizitatori in primul an pentru zona de retail. Pana acum, Centerra a semnat 3 contracte pentru suprafete de peste 1.000 mp, dintre care unul cu Auchan si unul cu Kiabi si mai are in negociere semnarea a inca 4 contracte pentru suprafete mari.
Inceperea lucrarilor in vara acestui an depinde in primul rand de obtinerea autorizatiilor si de organizarea de santier si mai putin de obtinerea unui imprumut bancar.
Intr-o perioada cu putine dezvoltari imobiliare de amploare, proiectul gestionat de Centerra uimeste prin indrazneala maretiei.
Firma a preluat activele Tractorul practic „de sub nasul” alto investitori de renme pe piata romaneasca, precum: Ion Tiriac, Ion Radulea (care are dezvoltarea imobiliara de pe locul fostei Semanatoarea), Cezar Ropotan (fondatorul Arabesque) si Iulian Dascalu (presedintele Iulius Group).
„Am optat pentru Brasov pentru ca e importanta si plasarea dar si concurenta redusa. Mall-urile de aici sunt cu mult sub standardele noastre, asta in privinta concurentei. Cat priveste locul, pot sa spun ca IOR Bucuresti nu e asa de bine plasat si in plus e mai mare concurenta acolo”, a declarat Shay Mor, director de dezvoltare al Centerra, citat de Saptamana Financiara.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.