MEF si BEI acord de imprumut de un miliard de euro

MEF si BEI acord de imprumut de un miliard de euro

0 135

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a semnat, luni, un acord de imprumut cu Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de un miliard euro, iar BEI va acorda un avans statului roman pana la finele acestui an pentru prefinantarea proiectelor cu fonduri europene.
Acordul a fost semnat de secretarul de stat in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor Eugen Teodorovici si de vicepresedintele BEI, Mathias Kollatz-Ahnen.
„Imprumutul va fi utilizat in scopul asigurarii resurselor financiare pentru cofinantarea programelor de investitii eligibile pentru asistenta nerambursabila de la Uniunea Europeana in cadrul a trei programe operationale sectoriale, respectiv pentru transport, mediu cresterea competitivitatii economice, dar si pentru alte programe prioritare”, a declarat, luni, Teodorovici, cu ocazia semnarii acordului.
Conform contractului, banii vor fi acordati in maxim 15 transe de 25 de milioane de euro pana la 250 de milioane de euro, iar data limita de tragere este 31 august 2013.
Imprumutul va putea fi acordat la o rata a dobanzii fixa sau variabila, in functie de conditiile pietei din momentul acordarii respectivei transe.
De asemenea, pentru a solicita o a doua transa, 80% din transa initiala trebuie sa fie aprobata la nivel de proiect.
Teodorovici a precizat ca la fiecare transa acordata se negociaza conditiile imprumutului.
Vicepresedintele BEI a mentionat ca ar putea suplimenta finantarea catre Romania cu pana la o treime in urmatorii doi ani ca urmare a impactului crizei financiare internationale in toate tarile din Uniunea Europeana.
„Exista un impact al crizei in toate tarile Uniunii Europene, iar mesajul nostru este ca vom suplimenta finantarea catre Romania cu o treime”, a spus Kollatz-Ahnen.
Conform unui memorandum semnat intre Banca Europeana de Investitii si autoritatile romane in 2006, BEI s-a angajat sa acorde Romaniei un miliard de euro anual pentru confinantarea proiectelor europene.
Incepand cu anul 1990, BEI a acordat Romaniei imprumuturi totale de sase miliarde euro, din care 4,4 miliarde euro au reprezentat proiecte publice, iar restul proiecte private.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.