MEF: Romania – buget pe doi ani

MEF: Romania – buget pe doi ani

0 57

Varujan Vosganian sparge piata stirilor surpriza – „Vom prezenta Parlamentului un buget pentru Romania pe doi ani”.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va prezenta Parlamentului un proiect de buget pe doi ani, pentru perioada 2009-2010, ceea ce ar reprezenta o premiera pentru politica fiscala autohtona, a anuntat marti, la un seminar financiar, ministrul de resort, Varujan Vosganian.

”Daca Parlamentul va dori sa accepte ar fi foarte bine, daca nu, va fi votata doar componenta pentru anul 2009”, a spus Vosganian.

El a precizat ca deficitul bugetar va fi „unu si ceva” la suta din PIB, astfel incat, in anii 2011-2012, sa se ajunga la 0,9 la suta din PIB.

Conform programului de aderare a Romaniei la Zona Euro, deficitul bugetar trebuie sa ajunga la mai putin de unu la suta din PIB.

Oficialul MEF a precizat ca, pe primele patru luni din 2008, a fost inregistrat un excedent bugetar de 0,2 la suta din PIB (bugetul general consolidat), iar deficitul bugetului de stat a fost redus la 0,6 la suta din PIB, la patru luni, fata de 0,9 la suta din PIB, nivelul inregistrat la trei luni.

De asemenea, veniturile bugetare au urcat la 14,1 la suta din PIB fata de 9,8 la suta din PIB in ianuarie-aprilie 2007.

Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 2,5 la suta din PIB, dar deficitul administratiei centrale a fost de numai 1,4 la suta din PIB, restul fiind generat de administratia locala si de politica de retrocedari/despagubiri.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.