MEF are in vedere sesizarea CSAT in fata presiunilor sindicale

MEF are in vedere sesizarea CSAT in fata presiunilor sindicale

0 111

Ministerul Economiei si Finantelor are in vedere sesizarea Curtii Constitutionale si CSAT privind presiunile sindicatelor din Administratia Publica care solicita majorarea salariilor cu 50 la suta, a declarat, joi, ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian.
„Avem in vedere sesizarea Curtii Constitutionale si a CSAT privind solicitarile de majorarea a salariilor cu 50 la suta de catre sindicatelor din administratia publica. De asemenea, vom solicita puncte de vedere Bancii Nationale a Romaniei vom solicita consultari cu patronatele si sindicatele”, a afirmat Vosganian.
De asemenea, acesta a precizat ca pentru o astfel de decizie, de a majora salariile din administratia publica cu 50 la suta care ar presupune o majorare a deficitului bugetar la sapte la suta pentru anul 2009, este nevoie de o declaratie a Parlamentului intr-o sedinta a ambelor Camere reunite. „O astfel de decizie care presupune majorarea deficitului bugetar poate fi luata numai de Parlament”, a adaugat Vosganian.
Ministrul Finantelor a adaugat ca solicitarea sindicatelor din administratia publica si aprobarea ei ar presupune cresteri inflationiste care ar duce la cresterea ratei dobanzii de catre BNR la deprecierea monedei nationale si la o instabilitate economica ce ar fi agravata de situatia internationala.
„Toate tarile europene si nord Americane iau masuri pentru prevenirea efectelor recesiunii economice”, a spus Vosganian.
La scurt timp dupa declaratiile ministrului de finante, Varujan Vosganian, Federatia Educatiei Nationale a cerut demiterea imediata a acestuia, afirmand ca a „instiga la dezordine sociala”.
Federatia Educatiei Nationale „cere demiterea imediata a ministrului finantelor, Varujan Vosganian, pentru afirmatiile iresponsabile si nefondate facute in conferinta de presa referitoare la subminarea economiei nationale prin majorarile care se vor acorda personalului didactic”, arata un comunicat remis AGERPRES de FEN.
“Consideram ca, de fapt, domnul Vosganian ar trebui sa dea explicatii in fata CSAT pentru instigarea celorlalte categorii socio-profesionale impotriva salariatilor din invatamant. Aceasta majorare nu afecteaza economia nationala si nici siguranta statului intrucat proiectul de lege aprobat de Parlamentul Romaniei se sustine din bugetul alocat deja educatiei de 6 la suta din PIB. Legea adoptata are avizele tuturor comisiilor de specialitate, inclusiv a comisiei de buget-finante. Legea a fost votata de toti parlamentarii, inclusiv cei din partidul domnului Vosganian. Atitudinea domnului ministru ar fi avut vreo ratiune inainte de votarea proiectului de lege. La acest moment este doar o actiune destabilizatoare, care prin instigarea unor categorii profesionale unele impotriva altora pune in pericol siguranta nationala. Daca Guvernul Romaniei nu este capabil sa execute hotararile parlamentului, este cazul sa-si dea demisia pentru ca-si dovedeste incaodata limitele si incapacitatea”, arata, intr-un comunicat, presedintele FEN, Catalin Croitoru.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.