Meduze veninoase in Marea Neagra

Meduze veninoase in Marea Neagra

0 67

O specie de meduze veninoase, intalnite pana acum in Marea Mediterana, a aparut si in Marea Neagra, din cauza incalzirii globale, a anuntat vineri, coordonatorul proiectului european SESAME, Vangelis Papatanasiu, scrie Novinite.com.

In cadrul proiectului SESAME, oamenii de stiinta primesc fonduri pentru a studia schimbarile survenite in ecosistemele din Marea Mediterana si Marea Neagra in ultimii 50 de ani si incearca sa gaseasca solutii pentru protejarea acestora. In total, 68 de oameni de stiinta din 23 de tari sunt implicati in proiect.

Meduzele veninoase specifice Mediteranei au fost localizate recent si pe coasta turca a Marii Negre. Oamenii de stiinta nu stiu deocamdata daca acestea se vor raspandi si de-a lungul coastei bulgare, dar spun ca au descoperit deja si in Mediterana meduze specifice pana acum Marii Negre.

„Cu toate ca cele doua mari sunt foarte diferitem in ultimul timp au inceput sa apara asemanari intre ele”, a afirmat un specialist implicat in proiect.

Oamenii de stiinta spun ca, din cauza incalzirii globale, Marea Neagra incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Mediterana, care, la randul sau, incepe sa aiba tot mai multe caracteristici de mare tropicala. Spre exemplu, in Marea Mediterana a fost descoperita o specie de peste caracteristica zonei tropicale, peste care devine toxic atunci cand atinge lungimea de 10 centimetri.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.