Medicii, angajati la stat si tentati de privat

Medicii, angajati la stat si tentati de privat

0 271

Tragedia de la Maternitatea Giulesti din Capitala a generat nu doar controale in toate spitalele din tara. Incidentul starneste si discutii pe tema delimitarii stricte a sistemului privat de cel de stat in care profeseaza personalul medical din Romania. Majoritatea covarsitoare a medicilor crede ca ar fi un abuz ca legea sa-i constranga sa opteze pentru unul din cele 2 sisteme. Altii vorbesc despre surmenajul care poate duce la erori. Ramane suspiciunea ca lumea medicala foloseste logistica de la stat in prestatiile private si faptul ca medicii n-ar manifesta acelasi interes profesional in ambele sisteme.
Medicul Aurel Ion, reputatul specialist obstetrician, patronul clinicii Eva din Brasov, a renuntat la prestatia la stat ca sa se dedice exclusiv interventiilor la clinica. Nici n-a fost greu sa ia o decizie; activitatea in privat ii asigura venituri suficiente ca sa nu mai fie nevoit sa functioneze pe doua fronturi,. Din aceasta postura, ii vine mult mai usor sa vorbeasca despre normarea prestatiei medicale, pe care medicii si asistentele din Brasov si, in genere, din Romania, tind sa o ignore. In strainatate, spune doctorul Aurel, nici daca vrei nu poti lucra mai multe ore decat prevede norma pentru ca sistemul te trimite fortat sa te odihnesti inainte de a mai opera. a fost marti invitatul emisiunii Unda de soc, unde a vorbit despre faptul ca medicii. Normarea se impune, in opinia ginecologului Aurel Ionel, mai ales pentru ca prestatiile in privat sunt o tentatie permanenta pentru practicienii de la stat. Dubla prestatie nu doar risca sa diminueze competenta medicilor, mai ales in sistemul de stat, dar alimenteaza banuielile ca personalul medical de la stat recruteauza pacienti pe care ii trateaza apoi in privat sau chiar folosesc infrastructura statului pentru prestatiile private. Sunt nenumarate cazurile in care pacientii veniti sa consulte un medic la stat sunt programati la cabinetul sau privat; dar se intampla si invers, iar bolnavul constata ca interventia pentru care a platit bani grei in sistem privat se produce in final in spitalul de stat, pe spezele sistemului de sanatate atat de nefinantat cum este cel public. Gabriel Morar, presedintele Colegiul Medicilor Brasov, crede in schimb ca ar fi un abuz ca legea sa constranga personalul medical sa opteze pentru unul din cele doua sisteme si considera ca un medic profesionist si responsabil presteaza cu aceeasi competenta si dedicatie in ambele locuri.
Ambii sunt de acord insa ca, in fata concurentei tot mai evidente a sistemului privat, celui de stat nu-i ramane decat sa-si imbunatateasca perfomantele. Cand va constata, spune Aurel Ionel, ca nu reuseste sa atraga suficienti pacienti pentru a obtine de la Casa de Asigurari deconturile menite sa acopere salariile personalului si eventualele modernizari ale locatiilor, managerul unui spital de stat va impune angajatilor o atitudine mult mai politicoasa si mai favorabila actului medical fata de pacient.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.