Medicamentele expirate vor putea fi returnate în spitale, astfel încât nu vor...

Medicamentele expirate vor putea fi returnate în spitale, astfel încât nu vor mai polua solul și apa

0 57

De la 1 ianuarie 2024, medicamentele expirate și/sau neutilizate vor putea fi returnate la spitale, publice sau private, unde vor fi amenajate puncte de colectare. În acest fel, tone de deșeuri periculoase nu vor mai fi aruncate la întâmplare, poluând solul și apa și, implicit, crescând riscurile pentru sănătatea românilor.

Legea USR își propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate medicamentele care ajung, ca gunoi menajer, la gropile de gunoi și, de acolo, în sol și în apă, sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. Unele dintre ele, antibioticele în speță, promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistența sau creșterea progresivă a rezistenței la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă”, declară deputatul USR Adrian Wiener, inițiator al proiectul de lege.

Proiectul USR prevede ca medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație să fie colectate la spitale publice și private, care vor fi obligate să le primească în scopul neutralizării. Costurile operațiunilor de colectare și neutralizare vor fi acoperite de la bugetul de stat, pentru a nu împovăra financiar unitățile spitalicești.

Necesitatea returnării medicamentelor expirate și/sau neutilizate va fi inscripționată și pe ambalajul medicamentelor.

Pentru ca măsurile să intre în vigoare este nevoie ca legea să fie promulgată de președintele României.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.