ME cel mai bogat minister (1)

ME cel mai bogat minister (1)

0 145

Asa cum se arata, prin cifrele prezente in Bugetul de stat trimis la Parlament, ME este cel mai bogat minister, intrecandu-l totusi pe ministrul Videanu, cel care il va conduce spre cheluirea amarului de banet.
Suma alocata de la Bugetul de stat pentru programele publice ale Ministerului Economiei se ridica la peste 1,250 miliarde lei, in anul 2009, cu 49 la suta mai mare fata de cea aferenta executiei preliminate pentru anul 2008, care a fost de 839,9 milioane lei.
Potrivit formulei finale a Legii Bugetului de Stat pentru anul 2009, publicata de Ministerul Finantelor Publice, pentru domeniul resurselor minerale Ministerul are alocat, in 2009, un buget de peste 505 milioane lei. Pentru domeniul industrial au fost alocati peste 403 milioane lei de la bugetul de stat, in timp ce pentru politica energetica a fost alocata suma de 331 milioane lei.
Pentru domeniul infrastructurii calitatii si protectiei mediului, ministerul a primit, in 2009, doua milioane lei.
Politica in domeniul resurselor minerale cuprinde programul Conservarea sau inchiderea minelor, cu un buget alocat, pentru 2009, de 76 milioane lei, precum si programul de sustinere de la bugetul de stat a resurselor minerale, altele decat combustibili minerali solizi, in valoare de 33,5 milioane lei pentru acest an.
Sustinerea de la bugetul de stat a sectorului energetic prin valorificarea rezervelor de combustibili minerali solizi se ridica la 293 milioane lei pentru anul 2009.
Programul pentru inchiderea minelor, regenerarea mediului si reconstructie socio-economica a zonelor afectate are alocat un buget de 84,8 milioane lei pentru 2009.
Pentru asigurarea combustibilului solid pentru termocentrale a fost alocata suma de 16,7 milioane lei.
De asemenea, ME a primit pentru Programul geologic national privind directiile de desfasurare ale activitatii de cercetare geologica a resurselor minerale, in perioada 2001 – 2010, un buget de 9,2 milioane lei pentru anul 2009.
In ceea ce priveste politica energetica, pentru programul nuclear a fost alocata suma de 306,9 milioane lei din bugetul total aferent anului 2009. Pentru promovarea domeniului nuclear romanesc la nivel national si international ministerul a primit 147.000 lei.
Programul privind dezvoltarea suportului tehnic national si cooperarea internationala pentru energie nucleara se ridica la 22,3 milioane lei, iar Programul suport pentru sustinerea activitatii Agentiei Nucleare – 2,4 milioane lei.
Politica industriala cuprinde trei programe principale.
• Programului de crestere a competitivitatii produselor industriale i-a fost alocata suma de 30 milioane lei pentru 2009,
• Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice are un buget de 363 milioane lei,
• Programul pentru cercetare si dezvoltare in industrie a fost alocata suma de 9,3 milioane lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.