MCTI sustine comertul electronic

MCTI sustine comertul electronic

0 78


Incepand cu anul 2008, orice autoritate contractanta va utiliza mijloacele electronice pentru aplicarea procedurilor de atribuire si pentru realizarea achizitiilor directe, intr-un procent de cel putin 20% din valoarea efectiva a achizitiilor publice efectuate de aceasta in cursul unui an.


Valoarea anuala totala a achizitiilor publice efectuate prin mijloace electronice – online – se determina prin cumularea valorii tuturor contractelor atribuite prin intermediul licitatiei deschise, licitatiei restranse si cererii de oferte, licitatiei electronice sau achizitiei directe, daca aceasta este realizata prin intermediul catalogului electronic.


Pana la data de 1 septembrie 2008, operatorul SEAP – Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice – va fi obligat sa prezinte Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, proiectul tehnic aferent realizarii sistemelor de achizitie dinamice, in scopul adoptarii normelor de aplicare specifice pentru punerea in practica a acestei modalitati speciale de atribuire a contractelor de achizitie publica.
SEAP asigura nu numai publicarea la nivel national a tuturor anunturilor si invitatiilor de participare, dar si transmiterea automata, atunci cand este cazul, a respectivelor anunturi catre Monitorul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). Functionarea acestui sistem asigura o reducere “automata” a perioadelor de aplicare a procedurilor de atribuire cu 7 zile. Romania se situeaza pe primul loc in randul Statelor Membre din punct de vedere al procentului de transmitere pe cale electronica a anunturilor, spre publicare in JOUE (99,8%, locul al doilea revenind Finlandei cu 92,9%).


Prin Declaratia de la Manchester (24 noiembrie 2005) a ministrilor responsabili pentru politicile de e-guvernare din statele membre, statele candidate si tarile EFTA fixeaza, ca obiectiv pentru anul 2010, ca un procent de cel putin 50% din totalul achizitiilor publice sa se efectueze prin utilizarea mijloacelor electronice.


Utilizarea mijloacelor electronice pentru aplicarea procedurilor de atribuire va reduce gradul de implicare a factorului uman in derularea procesului de evaluare a ofertelor si va scadea riscul de depunere a unor contestatii, cu impact benefic in reducerea perioadelor de realizare a achizitiilor propuse de autoritatile contractante. La nivelul mediului de afaceri, este de asteptat o crestere consistenta a numarului de utilizatori IT, in special in randul societatilor comerciale din Romania care, in noile conditii, vor fi din ce in ce mai mult interesate de achizitiile realizate de administratia publica. (sursa MCTI)


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.