MCSI: finantarea infrastructurii de comunicatii

MCSI: finantarea infrastructurii de comunicatii

0 59

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale /MCSI/ a aprobat spre finantare, in 2009, proiecte cu o valoare totala de aproximativ 146,8 milioane euro, din care circa 90 milioane din Fondul European de Dezvoltare Regionala /FEDR/, informeaza MCSI intr-un comunicat de presa.
Valoarea proiectelor selectate acopera aproximativ 90 la suta din cuantumul cumulat al alocarilor pentru perioada 2007-2009.
Potrivit sursei citate, cele mai multe fonduri structurale, in valoare de 84 milioane de euro, au fost deblocate pentru a finanta infrastructura de comunicatii, astfel incat accesul la internet in banda larga /broadband/ in zonele defavorizate sa fie inlesnit.
Raportul ministerului de resort releva faptul ca pentru operatiunea 3.2.1 (e-guvenare) au fost aprobate 15 proiecte in valoare totala de aproximativ 180 milioane lei, pana la aceasta data toate contractele fiind deja semnate. Incepand cu data de 9 septembrie a.c, MCSI a decis lansarea unui nou apel pentru aceasta operatiune, suma totala alocata acestui apel fiind de 142 milioane lei, din care aproximativ 116 milioane lei FEDR si 26 milioane lei de la bugetul de stat.
Suma maxima cu care poate fi finantat un proiect ajunge la 21,5 milioane lei la nivel national, respectiv 5,5 milioane lei la nivel local. Rata de cofinantare este de suta la suta pentru ordonatorii de credite finantati integral de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor pentru somaj, dupa caz, si 98 la suta pentru pentru celelalte categorii de solicitanti eligibili. Pentru acest apel au fost inregistrate on-line un numar de 243 proiecte, dintre acestea 226 proiecte intrand in etapa de verificare a criteriilor administrative si a eligibilitatii.
Pentru operatiunea 3.1.1 – care are drept beneficiari si IMM – din 162 de proiecte selectate MCSI a semnat deja 127 de contracte de finantare, in valoare totala de circa 8,9 milioane lei.
De asemenea, in cadrul operatiunii 3.2.3 (e-learning) au fost depuse un numar de 26 de proiecte dintre care au fost semnate 11 proiecte in valoare totala de aproximativ 114,7 milioane lei.
Prin intermediul acestei operatiuni, MCSI are in vedere semnarea de contracte cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului /MECT/, Universitatea din Pitesti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi si Universitatea Babes-Bolyai.
Pentru operatiunea 3.2.2 (interoperabilitate) din totalul de 37 proiecte depuse, 11 au fost aprobate, valoarea totala a proiectelor depuse fiind de 55,3 milioane lei.

In cadrul operatiunii 3.1.4 au fost selectate sapte proiecte ce se afla in curs de contractare avand ca beneficiar MECT. Scopul acestora este conectarea unui numar de 2.302 unitati scolare la internet de banda larga, iar valoarea lor totala este de 164.906.547 lei.

Sistemului national de prescriptie electronica
MCSI a evaluat, totodata, alte 37 de proiecte depuse in cadrul operatiunii 3.2.4 local (e-sanatate), urmand sa inceapa procedura de selectie a proiectelor.
Pentru operatiunea 3.2.4 central Ministerul Comunicatiilor a semnat un contract de finantare in domeniul e-sanatatii, parte a Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, avand ca beneficiar Ministerul Sanatatii, pentru proiectul “Implementarea sistemului national de prescriptie electronica”. Proiectul este in valoare de 88 milioane de lei din care asistenta nerambursabila de 71 milioane de lei.
Prescrierea electronica reprezinta un sistem suport care sustine medicul in actul medical de prescriere a medicamentului prin suportul de decizie si informatia necesara, asigura transferul electronic al prescrierei catre farmacist si creeaza baza nationala de date pentru inregistrarile electronice ale medicamentelor prescrise.
Beneficiarii proiectului vor fi cele 44 de Case de Asigurari de Sanatate, aproximativ 30.000 medici si 5.350 farmacii care au contract cu casele judetene de asigurari de sanatate, dar si cei aproximativ 12.000.000 de asigurati din sistemul asigurarilor de sanatate din Romania.

MCSI gestioneaza Axa Prioritara III – TIC pentru sectoarele privat si public, POS CCE 2007-2013, cu o alocare financiara de 383 milioane de euro din FEDR si 86 milioane euro contributia nationala publica, reprezentand 15 la suta din fondurile alocate POS CCE.
Fondurile repartizate anului 2007 pot fi cheltuite in urmatorii trei ani, aceeasi regula aplicandu-se si pentru urmatorii ani pana in 2010.
In acest context, MCSI anunta ca a reusit ca, pana la ora actuala, sa depaseasca o rata de 200 la suta a plasarii fondurilor structurale, fata de alocarea din perioada 2007-2009.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.