Materialele didactice lipsesc pentru clasa zero

Materialele didactice lipsesc pentru clasa zero

0 93
Reprezentantii Prefecturii Brasov au facut un bilant inainte de inceperea anului scolar pentru a vedea daca activitatea se poate derula in bune conditii sau nu. Daca la capitolul autorizatii de functionare, nu sunt probleme, totusi, cateva unitati scolare mai trebuie sa faca mici retusuri impuse de catre autoritatile sanitare. Cea mai mare problema o constituie lipsa mobilierul necesar pentru clasele zero.
Conform ultimului raport detinut de catre Inspectoratul Scolare Judetean (ISJ) Brasov, la finele saptamanii trecute, mai erau 17 scoli, din cele 95, care nu primisera inca mobilierul. In weekend, furnizorul de mobilier a reusit sa doteze zece dintre acestea. „Este vorba de unitati din mediul rural, in special din zona Fagaras si Rupea. Am discutat cu furnizorul de mobilier, care mi-a promis ca luni, o sa ajunga si in restul scolilor mobilierul. Practic, mai sunt de livrat doar 143 de seturi de mobilier pentru aceste unitati”, a explicat inspectorul scolar general prof. Ariana Bucur.
Sefii ISJ au gasit totusi, o solutie de avarie, astfel ca prichindeii sa isi poata desfasura activitatea inca din prima zi, mai ales ca nu erau siguri ca furnizorul va reusi sa isi tina promisiunea. In toate unitatile unde nu ajunsese mobilierul necesar clasei pregatitoare s-au luat cu imprumut masute si scaunele de la gradinite.
O alta problema ce vizeaza tot clasele zero este lipsa materialelor didactice necesare pentru prichindei. „Contractul a fost incheiat de Ministerul Educatiei foarte tarziu, dar speram ca in cel mult doua saptamani sa primim toate materialele didactice necesare. Pana atunci, cadrele didactice vor folosi materialele existente in scoli si gradinite”, a precizat prof. Bucur. Totusi, vineri, o mica parte din necesar, respectiv 225 de truse geometrice au fost livrate in scoli.
O deficienta constatata de catre inspectorii Directiei de Sanatate Publica a fost lipsa apei potabile curente din scolile din localitatile Berivoi si Toderita. „Pentru grupurile sanitare, primariile sunt responsabile de aducerea apei, insa, pentru consum, fiecare elev isi va aduce de acasa o sticla de apa, pentru a nu fi probleme. Parintii vor fi instiintati cu privire la aceasta problema”, a precizat dr. Alexandru Balescu, directorul DSP. Totodata, si autoritatile din comuna Dumbravita trebuia sa ia masuri de ingradire a grupului sanitar din curtea scolii Vladeni care a fost dezafectat si care poate deveni o „capcana” pentru elevi atunci cand se joaca prin curte.
Si scolile din Ormenis, Lunca Calnicului si Dumbravita au avut probleme in ceea ce priveste securizarea foselor septice, insa, problemele au fost remediate inca de saptamana trecuta.
Totodata, in ultimele zile au fost controlate aproximativ 70% dintre unitatile scolare de pe raza judetului Brasov, insa, controalele vor continua si dupa data de 17 septembrie, pentru a vedea daca scolile si autoritatile locale s-au conformat masurilor impuse de catre reprezentantii ISJ, ai DSP sau ai Prefecturii.
Controalele de pana acum au vizat asigurarea unui cadru adecvat desfasurarii procesului de invatamant, respectarea normelor igienico-sanitare, dar mai ales constientizarea celor responsabili, in special conducerea scolilor si reprezentantii unitatilor administrativ-teritoriale, de faptul ca sanatatea si educatia copiilor este o prioritate si trebuie tratata ca atare”, a precizat subprefectul Elisabeta Fleseriu.
 
Sandu Dumitru

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.