Matelotul nu are vant din pupa

Matelotul nu are vant din pupa

0 211

Degeaba tot incearca matelotul Traian Basescu sa se tina cu vant din pupa si sa faca pe Olandezul Zburator, el nu poate comanda „sus flocul mare” pe corabia nebunilor. Alizeul bate asa de intr-o dunga, incat navei i s-a indoit bompresul spre alte zari, cu toate ca matelotul si-a pus nimfele, mai ales pe cea vopsita cu catran blond, sa impinga si sa sufle in sens contrar, chiar ridicand mai mult decat trebuie coada de lemn, spre un port al nu stiu carei sperante zadarnice.
Astfel, presedintele Basescu se va adresa Parlamentului pe 15 septembrie, au stabilit Birourile, si nu pe 14, asa cum si-a dorit el.
Birourile Permanente au stabilit, ieri, ca presedintele Traian Basescu sa adreseze un mesaj Parlamentului pe 15 septembrie, la ora 19:00, cu o zi mai tarziu decat data solicitata de seful statului, si dupa prezumtiva asumare a raspunderii, de catre Guvern, pe cele trei deja vestite proiecte de lege.
Presedintele Traian Basescu adresase, saptamana trecuta, o scrisoare presedintilor Camerelor Parlamentului, anuntandu-si intentia de a se adresa plenului reunit pe „problemele politice ale natiunii”.
Traian Basescu propusese ca sedinta comuna sa aiba loc pe 14 septembrie, solicitand presedintilor Parlamentului sa stabileasca o ora de incepere a sedintei pentru acea zi.
Dar uite ca nu i s-a indeplinit dorinta, dorinta care, la statutul sau – in mintea basesciana- ar trebui sa fie cel putin ordin, daca nu lege.

Si de ce aceasta solicitare pentru 14 septembrie? Iata un posibil si probabil scenariu.
Se cunoaste subordonarea psihica a sefului guvernului fata de presedintele statului. Nu ma bag la cea fizica pentru ca stiu, lasii fug de bataie. Asa ca inlantuirea datelor si evenimentelor ar fi picat minunat: pe 14 apare Basescu, falnic, pe punte, ca sa taie cu sabia nodul gordian incalcit de actuala guvernare, iar pe 15 urma ca premierul sa scoata pe teava unui puscoci de soc trei legi plus asumarea raspunderii.
Evenimentul din 15 ar fi stat sub influenta acelei falnice aparitii a lui Capitain Blood, varianta mioritica – practic o fantoma jerpelita a originalului – si totul ar fi mers ca uns, cu vant din pupa.
Nu conteaza daca Basescu a depus cererea inainte de anuntarea hotararii cu asumarea raspunderii sau a fost invers, tipii fiind atat de apropiati incat oricum s-au vorbit dinainte ce si cum ar favoriza intreprinderea. Numai ca, iata, nu a iesit pasienta. Birourile permanente au inversat curgerea evenimentelor, facand astfel ca alizeul sa bata, cum am mai spus, intr-o apriga dunga.
Oare acesta sa fie inca un semn ca in cala corabiei fantoma patrunde tot mai multa apa?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.