Masuri pentru reducerea numarului de accidente rutiere

Masuri pentru reducerea numarului de accidente rutiere

0 109

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) intentioneaza sa instaleze parapeti de separare a sensurilor de circulatie, sa amenajeze acostamente si sa imbunatateasca semnalizarea rutiera, pentru reducerea numarului de accidente.


Strategia CNADNR prevede instalarea de separatoare fizice pentru sensurile de circulatie pe drumurile nationale cu patru benzi, in special in zonele cu risc sporit de accident, individualizarea traficului local nemotorizat de fluxul principal si imbunatatirea semnalizarii rutiere, prin utilizarea unor materiale noi pentru indicatoare si marcaje.


Siguranta pietonilor va fi imbunatatita prin construirea de trotuare in localitatile rurale, constructia de pasarele pentru traversarea in siguranta a drumurilor, treceri la nivel pentru pietoni cu refugii centrale, montarea de garduri de protectie la limita trotuarelor si constructia de alveole pentru statiile mijloacelor de transport in comun.


Trecerile de pietoni vor fi semnalizate suplimentar prin indicatoare cu folie fluorescenta, montate in consola deasupra drumului. In zonele unde a fost consemnat un numar mare de accidente, pe langa indicatoare vor functiona lampi cu lumina galben intermitenta. Reducerea vitezei de circulatie in localitatile liniare, precum si imbunatatirea standardelor de semnalizare orizontala si verticala sunt alte obiective avute in vedere de CNADNR.


Autoritatea va initia, de asemenea, o serie de masuri pentru limitarea sustragerii elementelor de semnalizare si separare a fluxurilor de circulatie si pentru a convinge autoritatile locale de necesitatea solutiilor propuse.


?


Anul trecut au avut loc in Romania 6.617 accidente rutiere, cele mai putine din ultimii sapte ani, in scadere cu 7,2% fata de anul 2005 si cu 10% mai putine decat in anul 2004. Pe ansamblul anului 2006 au fost consemnate cu 20% mai putine incidente rutiere decat in anul 1999, cand a fost constatat un varf de 8.266 accidente rutiere. In ultimii sase ani au fost raportate in Romania intre 6.600 si circa 8.000 de accidente rutiere.


Numarul ranitilor grav in accidente a ajuns anul trecut la 5.275 de persoane, in scadere cu 9,6% fata de 2005 si cu 8,4% fata de anul 2004. Pe ansamblul anului trecut au fost constatate 2.464 de decese cauzate de accidente de circulatie, cu 5% mai putine fata de anul 2005, respectiv in crestere cu 0,7% fata de anul 2004.


Potrivit statisticilor Politiei Rutiere, cea mai mare parte a accidentelor rutiere din Romania (29%) se datoreaza vitezei neregulamentare si neadaptate la conditiile de drum, dupa care urmeaza incidentele provocate de pietonii care traverseaza strada fara sa se asigure (25%), depasirea neregulamentara (12%), neacordarea de prioritate vehiculelor si pietonilor (cate 9%), imprudenta copiilor (5%), neasigurarea la schimbarea benzii de mers (4%), pietoni aflati pe carosabil (3%), oboseala la volan (2%), conducerea sub influenta alcoolului (1%) si conditiile de drum (1%).


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.