Măsuri pentru o activitate civilizată de alimentație publică, în centrul istoric al...

Măsuri pentru o activitate civilizată de alimentație publică, în centrul istoric al Brașovului

0 195

Primăria Brașov a convocat o întâlnire cu reprezentanţii agenţilor economici care derulează activităţi de alimentaţie publică în zona centrului istoric, pentru a discuta modificările necesare îmbunătăţirii regulamentului privind comerţul stradal şi a celui privind salubrizarea, astfel încât activitatea din acest domeniu să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
La întâlnire au participat reprezentanţii celor două organizaţii ale comercianţilor din centrul istoric, directorii celor două firme de salubrizare, conducerea Poliţiei Locale şi reprezentanţii serviciilor din cadrul Primăriei Braşov, care au atribuţii în reglementarea acestor activităţi, precum şi consilierul local Adrian Oprică.
La finalul întâlnirii s-a stabilit, de comun acord, ca propunerile de modificare a reglementărilor din această zonă să fie următoarele:

Salubrizare

În zona centrului istoric, colectarea deşeurilor de la agenţii economici se va face zilnic, conform programului:
05.00-05.30, toţi agenţii economici vor trebui să scoată pubelele cu deşeuri într-o zonă accesibilă angajaţilor firmelor de salubrizare;
05.30-08.30 firmele de salubrizare vor ridica deşeurile din zona centrului istoric. După ora 8.30, nicio maşina de salubrizare care colectează deşeuri, nu va mai circula pe străzile din centrul istoric;
Depozitarea deşeurilor se va face exclusiv în pubele. Cei care vor depozita deşeurile doar în saci pe domeniul public, fiind pasibili de amendă;
S-a decis ca prin regulament să se stabilească şi o cantitate minimă pentru fiecare agent economic, în funcţie de obiectul de activitate, alimentatie publică sau nu, astfel încât aceştia să nu mai fie tentaţi să depoziteze pe domeniul public, la coşurile de gunoi stradale sau în zonele în care alţi agenţi economici au pubele.
De asemenea, firmele de salubrizare vor trebui să asigure, după un grafic stabilit de comun acord cu Municipalitatea şi cu agenţii economici, ridicarea deşeurilor colectate selectiv. Această activitate se va derula tot în cursul intervalului orar 5.30-8.30;
Operatorii de salubrizare vor derula activitatea de ridicare a deşeurilor utilizând autspeciale de cea mai bună calitate, astfel încât să nu existe riscul poluării domenilui public;
Totodată, pentru colectarea selectivă, operatorii vor trebui să asigure saci de culori diferite, pentru fiecare tip de deşeu colectat selectiv.

Aprovizionarea

Propunerea agenţilor economici a fost ca intervalele orare de aprovizionare să fie extinse, astfel părţile au căzut de acord ca propunerea de modificare a accesului pentru aprovizionare, în zonele interzise circulaţiei rutiere, să se facă în intervalul orar 7.00-10.00. Aprovizionarea pentru agenţii economici de pe strada Republicii se va face de pe străzile adiacente (Postăvarului, Sf. Ioan, M. Weiss). Totodată, s-a decis ca în următoarea perioadă să se identifice câteva zone care să permită oprirea maşinilor care fac aprovizionarea, pentru maxim 20-30 de minute, în intervalul orar 15.00-17.00/18.00, pentru situaţiile în care este necesară şi aprovizionarea în cursul după-amiezii.

Programul teraselor

Propunerea asupra căreia s-a cazut de acord este ca programul să fie extins până la orele 24.00, cu respectarea prevederilor legale, privind ordinea şi liniştea publică. În cazul în care un agent economic încalcă aceste prevederi de două ori, sancţiunea va fi, pe lângă amenda contravenţională, revocarea abonamentului de ocupare a domeniului public şi dezafectarea terasei.

Alte modificări propuse:
– Distanţa dintre terasă şi spaţiu deţinut de agentul economic să fie de maxim 15 metri, iar spaţiul să dispună de toalete.
– Mărimea terasei să fie în funcţie de mărimea spaţiului comercial deţinut
– Agenţii economici au solicitat ca prin regulament să se stabilească sancţiuni pentru agenţii economici a caror angajaţi să aibă haine personalizate, care să îi diferenţieze de clienţi.
– Sancţionarea agenţilor economici a căror angajaţi nu au o ţinută corespunzătoare sau care nu au ecuson de identificare.
D.D.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.