Masuri pentru intoarcerea capsunarilor in tara

Masuri pentru intoarcerea capsunarilor in tara

0 70


Guvernul a adoptat miercuri un set de masuri menite sa stimuleze reintoarcerea in tara a cetatenilor romani care lucreaza in Italia si Spania


„Dorim sa stimulam reintoarcerea muncitorilor romani din Italia si Spania, deoarece exista la ora actuala o serioasa lipsa de forta de munca in Romania”, in conditiile in care anul trecut au fost create mai mult de 170.000 de noi locuri de munca, a declarat Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.


Ministerul Muncii a prezentat un plan de masuri, cu termene clare si responsabili pentru fiecare masura in parte, in scopul facilitarii contactului direct dintre oferta de locuri de munca de care dispun angajatorii romani si romanii care muncesc in afara granitelor si doresc sa revina in tara.


Primul-ministru a aratat ca o prima actiune concreta in cadrul acestui set de masuri este organizarea unei Burse a locurilor de munca pentru romani, la Roma, peste 10 zile – in data de 23 februarie. Reprezentantii autoritatilor romane vor merge la Roma impreuna cu angajatori din domeniul constructiilor, pentru ca acestia sa-si prezinte oferta de locuri de munca, ce include peste 1.500 locuri de munca pe durata nedeterminata. Angajatorii ofera pe langa salariu si alte bonusuri precum tichete de masa, cazare, a precizat primul-ministru.
Bursa locurilor de munca pentru romanii din Italia va fi organizata pe trei sectiuni:
• Un punct de informare in care vor fi prezentate locurile de munca disponibile aflate in baza de date a Agentiilor pentru Ocuparea Fortei de Munca, precum si prezentarea ofertelor EUREST (reteaua europeana de ocupare a fortei de munca).
• Un punct de informare si consiliere al directiei pentru protectia drepturilor lucratorilor romani in strainatate. Vor fi prezentate riscurile muncii la negru, consiliere cu privire la modalitatile de obtinere a unui loc de munca legal
• Sectiunea reprezentantilor angajatorilor, in cadrul careia angajatorii sa-si prezinte ofertele, informare asupra locurilor de munca, conditiilor de angajare, salariile si pachetele salariale. O directie importanta pe care se va merge este informarea romanilor din strainatate in ceea ce priveste oportunitatilor oferite de piata muncii din Romania. In acest scop, a mentionat premierul Calin Popescu-Tariceanu, vor fi utilizate presa de limba romana din Italia si Spania, ambasadele si site-ul Ministerului Muncii, al Ministerului de Externe, pe care sa fie postate ofertele de locuri de munca din Romania.


„Dorim sa facilitam astfel contactul direct al ofertei de forta de munca a angajatorilor romani cu muncitorii romani care muncesc in afara granitelor si doresc sa revina in Romania”, a declarat Primul-ministru, mentionand ca aceasta campanie se bucura de sustinerea unor companii mari din Spania si Italia care au afaceri deschise in Romania, precum Pirelli.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.