Masuri noi pentru …deseuri!

Masuri noi pentru …deseuri!

0 339

Masuri noi pentru …deseuri!
Producatorii si importatorii de electrice si electronice ar putea fi obligati sa colecteze de la populatie echivalentul a 20 la suta din cantitatea de produse vandute anual, sub sanctiunea unei amenzi platite catre Fondul de Mediu, daca Executivul va adopta un proiect normativ in acest sens.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD a afisat pe site-ul propriu un proiect de modificare a unei hotarari de guvern ce reglementa colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).
Potrivit documentului, care este supus dezbaterii publice, producatorii si importatorii vor fi obligati sa colecteze de la populatie o cantitate de DEEE echivalenta cu 20 la suta din cantitatea totala de electronice si electrocasnice pe care le vand in Romania intr-un an.
„Aceasta masura nu ar trebui sa duca la o crestere a pretului produselor de acest gen, intrucat taxa verde ramane aceeasi”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Simona Vaida, expertul MMDD pe probleme de management al deseurilor.
Vaida a apreciat ca masura nu face altceva decat sa-i stimuleze pe producatori sa faca „ceea ce aveau de facut si pana acum, insa fara a avea o tinta clara”.
„Nu facem decat sa introducem o tinta clara in acest domeniu, sub sanctiunea unei penalizari, unei amenzi, daca vreti sai spuneti asa”, a afirmat Vaida.
Aceasta a precizat ca si pana la preconizata modificare legislativa, producatorii si importatorii de electrice si electronice aveau de colectat deseuri, insa nu li se impusese o cantitate.
„Este treaba reprezentantilor acestor firme cum vor reusi sa-i convinga pe romani sa aduca electrocasnicele vechi si sa scape de ele intr-un mod ecologic la momentul la care-si vor cumpara unele noi. Noi am gandit toata infrastructura pentru ca aceasta tinta sa fie realizabila. Pot fi amenajate, spre exemplu, in parteneriat cu retailerii, puncte de colectare chiar la sediile magazinelor, dupa modelul consacrat in vest. Apoi, ne gandim ca ii vom stimula sa ofere bonusuri sau reduceri de preturi celor care vin cu aparatul vechi si stricat sau celor care sunt dispusi ca echipamentul vechi sa le fie luat din casa la momentul cumpararii unuia nou”, a spus Vaida.
Potrivit acesteia, daca tinta de colectare de 20 la suta va fi atinsa de toti producatorii si importatorii din piata, in Romania ar putea fi colectate chiar mai bine de doua kilograme de DEEE pe cap de locuitor anual, de la mai putin de un kilogram cat a fost colectat anul trecut.
Tinta pe care Romania trebuie sa o atinga in acest sens este de patru kilograme de DEEE colectate de la fiecare roman, iar ea ar trebui indeplinita pana in 2015, sub sanctiunea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.