Masuri inutile

Masuri inutile

0 130

Si in aceasta sesiune de toamna a examenelor de bacalaureat autoritatile au dizlocat importante forte de ordine,mai ales comunitare,prin preajma si incinta centrelor in care se tin aceste examene.
Nu stiu cat de utila este prezenta acestor forte de ordine pentru buna desfasurare a examenelor si nici ratiunea care a determinat masura.Probabil nu am capacitatea celor care organizeaza asemenea examene si sunt lipsit de puterea patrunderii in subtilitati.
Dar ca masura este inutila rezulta din logica simpla a vietii. In fond ce mare minune se petrece prin clasele unde se dau examene?Vine elevul-candidat la ora stabilita, i se spune ce si cum are voie, i se da subiectul si este lasat apoi, sub supravegherea cadrelor didactice numite, sa-si desfasoare „intelighentia”.
Pe afara patruleaza incrancenati – nu stiu cat de inarmati pana in dinti sunt – oamenii unei ordini efemere.
La ce naiba au fost acesti oameni dizlocati din dispozitivele cotidiene si in care este mult mai necesara prezenta lor nu stiu,caci in si prin jurul acestor centre de examinare nu este vorba de infruntari politice la cutite si nici reversari de patimi ale unor galerii de microbisti in vesnic razboi.Este vorba doar de etalarea unor cunostinte acumulate (sau nu) e-a lungul anilor de scoala.
Ca se incearca fraudari,prin metode tot mai sofisticate,pentru obtinerea unor note cat mai mari,acest lucru nu poate fi impiedicat de politistii comunitari patruland prin preajma.
Pai atunci hai sa dislocam si statii mobile gonio,la care sa auzi:”Alo,Delfinul,Vulturul a prins o cioara vopsita” si alte asemenea.Sau sa aducem trupe speciale, pregatite pentru pacificarea prin forta a Irakului si altor zone fierbinti.
Mofturi si vopseaua dinafara gardului! In acest timp fortele de ordine,cu efective diminuate,din zonele aglomerate,cum ar fi centrele comerciale,pietele publice si alte asemenea,nu pot face fata solicitarilor,caci omul inca nu poate fi in mai multe locuri deodata.Iata si un caz concret,petrecut zilele trecute in zona unei piete agroalimentare.
Imi asteptam consoarta,in afara halei cu produse si tarabe,pentru a putea fuma,si discutam cu politistul comunitar de serviciu pe acolo despre caldurile acestei veri.Cand sa ajungem la schimbarile de clima i-a bazait statia si i s-a ordonat sa se duca pe o strada aflata cam la 500 de metri de piata,pentru a aplana un conflict.Tipul s-a dus sa execute ordinul.
La scurt timp dupa plecarea sa au inceput chiote si zvon de batalie prin hala agroalimentara cauzate de prinderea,de catre cetateni,a unui hot din buzunare.Unii au inceput sa-l caute pe politistul de serviciu,ceilalti ocupandu-se de tabacitul infractorului.
Dar de unde sa-l iei pe politistul de serviciu,cand acesta era plecat in misiune,la mama dracului,inlocuind un coleg care,in mod normal,acoperea acea zona,dar care era dislocat pe langa o scoala in care se tineau examene?
Nu cunosc finalul pentru ca mi-a aparut consoarta si m-a obligat sa ma agat de plasele pline cu cele cumparate.
Din toata tarasenia mi-a ramas un gust amar,adaugat altor gusturi amare provocate de multele masuri inutile,dar pe banii nostri,luate de autoritati locale sau centrale doar ca sa se afle in treaba si ca sa le admire fraierii activitatea,in fond lipsita de logica,dar buna la imagine.
Halal trai!!!

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.