Masuri europene pentru reducerea accidentelor rutiere

Masuri europene pentru reducerea accidentelor rutiere

0 250

Uniunea Europeana a propus echiparea autovehiculelor grele care sunt deja in circulatie cu oglinzi retrovizoare care sa acopere inclusiv unghiurile moarte. Masura are ca scop reducerea numarului de accidente produse in randul motociclistilor, biciclistilor sau pietonilor datorita lipsei de vizibilitate, in momentul in care acestia se afla prea aproape de aceste autovehicule. Expertii romani analizeaza care sunt costurile aplicarii acestei masuri pentru camioanele inregistrate in Romania, pentru a determina pozitia pe care tara noastra o va avea in discutiile din Consiliului Uniunii Europene referitoare la aceasta directiva. O reuniune de coordonare pe aceasta tema a avut loc la sediul Ministerului Integrarii Europene.


?


Oglinda retrovizoare neadecvata poate ucide


Comisia Europeana a estimat ca, in fiecare an, circa 400 de persoane isi pierd viata in accidente produse in general in cazurile in care soferul unui autovehicul greu efectueaza un viraj, victima se afla aproape de autovehicul, iar soferul nu o mai poate observa in unghiul mort al oglinzii situate in dreptul pasagerului (in general, in dreapta). Cei mai vulnerabili sunt motociclistii, biciclistii si pietonii. Conform unei alte directive din 2003, autovehiculele de peste 3,5 tone fabricate dupa 2007 vor fi echipate cu sisteme care sa permita o vizibilitate crescuta. Aceasta nu reduce insa riscul care rezulta din faptul ca actualul sistem de oglinzi retrovizoare cu care sunt echipate autovehiculele grele aflate in circulatie nu permite vizibilitatea in unghiul mort. Se estimeaza ca numarul autovehiculelor grele in Uniunea Europeana este de circa 5 milioane. ??????????


Conform estimarilor Comisiei Europene, echiparea autovehiculelor existente cu sisteme de oglinzi costa intre 100-150 de euro pentru fiecare autovehicul, insa vietile ce pot fi salvate justifica aceste investitii.


?


Consultare publica cu producatorii de oglinzi retrovizoare


Inainte de a lansa propunerea de directiva, Comisia a lansat o consultare publica cu producatorii de oglinzi retrovizoare, cu proprietarii si conducatorii de autovehicule si cu cetatenii. Cei mai mari sustinatori ai acestei idei au fost pietonii, motociclistii si biciclistii. Comisia a propus ca legislatia nationala care aplica directiva in fiecare stat membru sa fie introdusa cel mai tarziu la un an dupa intrarea in vigoare a actului comunitar. Trei state membre, Olanda, Belgia si Danemarca au introdus deja aceste sisteme, incurajand aplicarea lor prin diferite facilitati. Mai multe tipuri de autovehicule vor fi exceptate de la aplicarea directivei, in functie de caracteristicile tehnice sau de vechime (cele care vor fi scoase in curand din circulatie).


?


25.000 de vieti pot fi salvate anual


Legislatia europeana in domeniul sistemelor de vizibilitate indirecta dateaza din 1971.


Propunerea de directiva privind oglinzile retrovizoare a fost insotita de o alta propunere, care urmareste imbunatatirea infrastructurii pe retelele europene (TEN). Comisia considera ca aplicarea acesteia poate reduce numarul de accidente grave cu 7000 pe an, iar numarul de victime cu 600 pe an. In 2001, Comisia Europeana a lansat o Carte Alba care vizeaza mai multe masuri pentru siguranta rutiera. Comisia isi propune ca, prin aplicarea acestor masuri, circa 25.000 de vieti sa poata fi salvate anual pana in 2010.?


Ileana Roseala

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.