Masuri anticriza

Masuri anticriza

0 220

Ministerul Finantelor Publice propune instituirea unui moratoriu de doi ani privind executarea silita a garantiilor imobiliare ale populatiei, pentru creditele bancare destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, aceasta initiativa fiind inclusa in pachetul de masuri pe termen scurt prezentat luni de ministrul Gheorghe Pogea, la reuniunea grupului de lucru pentru combaterea efectelor crizei.
O alta masura pentru contracararea efectelor imediate ale crizei vizeaza reducerea ratei rezervei minime obligatorii cu 0,5 puncte procentuale pentru fiecare punct procentual de crestere a ponderii creditelor acordate de bancile comerciale, pentru productie si investitii, precum si pentru cofinantari necesare sectorului privat si destinate absorbtiei fondurilor structurale.
Autoritatile au in vedere si reducerea cu doua puncte procentuale a ratei dobanzii la facilitatea de credit acordata de banca centrala bancilor comerciale.
Ministrul Gheorghe Pogea a prezentat luni sase masuri si 23 de actiuni anti-criza, cuprinse intr-un pachet de masuri
privind contracararea crizei financiare.
Programul anti-criza urmeaza sa fie finalizat pana pe 22 ianuarie si urmareste ca interesele economice ale populatiei (putere de cumparare, capacitate de rambursare a creditelor, locuri de munca), precum si sustinerea securitatii sociale sa fie protejate, atractivitatea investitionala a Romaniei sa fie mentinuta si in conditiile crizei, iar masurile de contracarare a efectelor crizei sa fie luate intr-o ordine logica, astfel incat o masura luata sa devina resursa sau suport pentru masurile ulterioare.
Prioritatile sunt corectarea imediata a efectelor sociale si financiare generate de criza, prevenirea transformarii crizei financiare intr-o criza economica prelungita (recesiune) si, respectiv, intr-o criza umana, limitarea scaderii ritmului de crestere economica, fructificarea posibilelor oportunitati de care dispune Romania.
Pentru identificarea unei platforme comune de solutii pentru gestionarea crizei colaboreaza Guvernul, BNR, Asociatia Romana a Bancilor, Academia Romana, patronatele si sindicatele.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.