Masura 313 – bani europeni pentru zona Brasov

Masura 313 – bani europeni pentru zona Brasov

0 55

Este vorba de doua noi masuri ale Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurala, respectiv 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi” si 313 – „Incurajarea activitatilor turistice”. Si incepand de ieri se pot accesa aceste fonduri europene.
Sumele maxime care pot fi obtinute prin intermediul acestor programe se ridica pana la 200.000 de euro. Pot accesa Masura 312 micro-intreprinderile si persoanele fizice autorizate (PFA) sau care isi asuma responsabilitatea de a se inregistra ca PFA pana la initierea proiectului.

Obiectivele acestei masuri se refera la crearea de microintreprinderi din sectorul non-agricol in spatiul rural sau dezvoltarea celor existente, incurajarea initiativelor de afaceri promovate de catre tineri si femei, incurajarea activitatilor mestesugaresti si a altor activitati traditionale si reducerea gradului de dependenta fata de agricultura.

Masura 313 vizeaza cresterea si imbunatatirea structurilor de primire turistice la scara mica, dezvoltarea sistemelor de informare si promovare turistica si crearea facilitatilor recreationale in vederea asigurarii accesului la zonele naturale de interes turistic.

Subprefectul Gabor Benedek i-a avertizat pe cei care doresc sa acceseze astfel de fonduri sa urgenteze depunerea dosarelor, avand in vedere ca, in timp, cofinantarea asigurata de structurile europene scade.
“Spre exemplu, am avut Masura 121 in acest an cu o cofinantare de 50-75%, dar anul viitor ea va fi de doar 40-65%. In plus, in ceea ce priveste fondurile pentru turism, trebuie sa se stie ca nu se acorda bani pentru construirea de pensiuni noi in zonele care sunt deja aglomerate cu astfel de unitati de cazare, cum ar fi Bran-Moieciu. In aceste zone se pot accesa fonduri doar pentru reabilitarea pensiunilor existente”.
In orice caz, cei care se stiu indrituiti la asemenea facilitati se pare ca ar fi bine sa profite cat mai repede de ele. Iar Europa, din cate se vede, aplica sistemul nemtesc impamantenit in tot Ardealul: esti invitat o data sa te servesti, apoi ti se ia farfuria din fata.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.