Masteratul, doar la universitatile acreditate

Masteratul, doar la universitatile acreditate

0 228

Masteratul va putea fi organizat numai de universitatile acreditate pe domeniul respectiv, aceasta forma de invatamant urmand a fi organizata la zi, cu frecventa redusa si invatamant la distanta cu frecventa redusa, a declarat, marti, pentru Mediafax, liderul Federatiei „Alma Mater”, Anton Hadar.
Potrivit lui Hadar, vor exista cinci categorii de master, respectiv de aprofundare, interdisciplinar, complementar, de cercetare si de formare continua, acesta din urma aplicandu-se atunci cand o anumita firma vrea sa-si scolarizeze personalul intr-o anumita directie.
„Nu pot organiza master decat institutiile care au acreditat domeniul respectiv”, a subliniat liderul sindical. Masteratul il poate face orice absolvent de facultate, indiferent de natura licentei.
La discutiile purtate marti intre sindicate si ministrul Educatiei, s-a mai stabilit ca universitatile trebuie sa se supuna evaluarii Consiliului National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare

Doctoratul, doar stiintific
CNADTCU va aproba organizarea doctoratului, va evalua institutiile de invatamant superior care pot primi titlul de Universitati Organizatoare de Doctorat (UOD) si, de asemenea, le va reverifica pe cele care au deja acest titlu, a spus Hadar. Verificarea va fi facuta de o comisie de experti a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Este obligatoriu ca doctoratul sa fie legat de acelasi domeniu ca licenta sau masterul.
Hadar a precizat ca s-a propus ca doctoratul sa fie numai stiintific, bazat pe creatie si cercetare stiintifica avansata, nu si profesional ca pana in prezent. Doctoratul poate fi organizat la zi sau la frecventa redusa, nemaiexistand forma fara frecventa.
Hadar a mai spus ca 10% din numarul de absolventi cu diploma de master pot urma doctoratul, finantat de la bugetul de stat, in urma unui examen.
Studentul doctorand va fi asimilat asistentului de cercetare si va putea preda 4-6 ore pe saptamana, iar daca vrea mai multe ore, poate primi si bani pentru aceasta activitate.
Sindicatele au cerut, de asemenea ca bursa minima de doctorat sa fie egala cu salariul net al unui asistent de cercetare, respectiv 1.000-1.200 de lei minimum. „Am cerut ca pe toata durata activitatii de doctorat de la zi, studentul sa beneficieze de recunoasterea vechimii in munca si sa primeasca asistenta medicala gratuita, fara plata contributiei la plata bugetului de asigurari sociale”, a mai spus Hadar.

Licenta, doar doua probe
Totodata, sindicatele din invatamantul superior au propus, luni, la intalnirea cu ministrul Educatiei, ca examenul de licenta sa aiba doua probe clare, indiferent de tipul universitatii sau specializarea acesteia. Potrivit presedintelui Federatiei „Alma Mater”, prima proba va consta intr-o „evaluare sumativa”, cu notiuni de cultura generala, eventual aceasta sa fie proba scrisa, iar cea de-a doua proba este „clasica lucrare de licenta”, cu prezentarea orala a acesteia de catre student.
Potrivit unui ordin al ministrului Educatiei din 2007, examenul de absolvire si examenul de licenta/diploma constau din una-doua probe, stabilite de senatul universitar, si anume: evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate; prezentarea si sustinerea lucrarii de absolvire, lucrarii de licenta sau proiectului de diploma.

In ceea ce priveste cazurile de plagiat, liderul sindical a precizat ca se va retrage atat dreptul de conducator de doctorat profesorului respectiv, cat si titlul de doctor studentului in cauza.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.