Master-plan pentru dezvoltarea turismului brasovean

Master-plan pentru dezvoltarea turismului brasovean

0 269

Conducerea Consiliului Judetean Brasov, in colaborare cu compania spaniola? „e-Cultura”, doreste sa intocmeasca in premiera pentru judet un master-plan turstic si sa acceseze fonduri europene pentru reabilitarea monumentelor istorice si bisericilor sasesti din Brasov.?


O delgatie a companiei de turism „e-Cultura” s-au aflat in aceste zile la Brasov, unde s-au intersat de stadiul monumetelor istorice din judet, dar si despre potentialul turistic al Brasovului. Doi dintre reprezentantii companiai spaniole, Pilar Espeso si Jose Maria Gimeno Valero, s-au intalnit cu presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu si cu catva consilieri judeteni pentru a discuta pasii pe care trebuie sa-i faca administratia judeteana pentru a transforma turismul brasovean intr-o industrie asemeni celei din Spania. La invitatia presedintelui Cancescu, spaniolii au sutinut o conferinta de presa comuna cu cea a sefului CJ in care au explicat modalitatea prin care Brasovul poate deveni un puternic centru turistic in Romania. „Trebuie pus accent pe resursele culturale de aici. Brasovul are un potential imens in acest sens. Un prim pas pentru dezvoltarea turismului este intocmirea unui master-plan turistic”, a explicat Jose Maria Gimeno Valero.? Planul va fi intocmit de administratia locala, asistati de reprezentantii „e-Cultura”


Cancescu a afirmat ca exista evenimente culturale remarcabile in comunele din judet, dar acestea sunt organizate haotic, fara un plan de desfasurare centralizat. Tocmai de aceea este nevoie de un master-plan turstic, care trebuie respectat pentru ca turismul sa devina principala industrie a Brasovului, asemeni celui spaniol. Spania este pe locul doi in lume, dupa Franta, intr-un clasament al numarului de turisti straini care viziteaza anual tarile respective” a precizat presedintele Consiliul Judetean Brasov.?? ?


Totodata, compania „e-Cultura” va sprijini autoritatile judetene pentru demararea unor proiecte de accesare de fonduri europene pentru reabilitarea a Circuitului Bisericilor saxone (sub aceasta denumire sunt cunoscuti sasii din Romania – n.r.), precum si a cetatilor medievale sasesti din judetul Brasov.


Este vorba despre 42 de biserici sasesti si o serie de cetati medievale din Rupea, Rasnov, Cristian, Soars, Fagaras, Sampetru si Codlea, unele dintre ele, potrivit presedintelui Consiliului Judetean sunt intr-o stare deplorabila si necesita o consolidare urgenta.


Estimativ, costurile proiecteleor amintite se ridica la? aproape 10 milioane de euro, bani, pe care conducerea administratiei judetene spera sa-i obtina de la Uniunea Europeana, cu spijinul spaniolilor de la „e-Cultura” si cu cel al Forumului Democrat German din Romania.


Marius Ola ???

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.