masinile noi – o favoare: Taxa auto suspendata pentr o scurta perioada...

masinile noi – o favoare: Taxa auto suspendata pentr o scurta perioada !

0 247

Guvernul va suspenda pe o perioada de 3-6 luni taxa de poluare auto perceputa la achizitia de vehicule noi, pentru a limita importurile de masini vechi, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu.
El a precizat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, ca a avut consultari, saptamana trecuta, cu directorul general al grupului Renault Romania si al Automobile Daciaprivind perspectivele intreprinderii si ca va avea astfel de discutii si cu celelalte companii din domeniu, astfel incat sa poata fi introduse masurile adecvate de protejare a industriei interne de profil.
„Eu am spus ca importurile de vehicule second-hand vor omori piata interna si astazi lucrurile se vad si au o amploare deosebita. Exista o mare ingrijorare la Dacia si ma bucura ca presedintele a abordat acest subiect. Voi avea o consultare cu presedintele pe acest subiect si foarte rapid voi decide la nivelul Guvernului cateva masuri care sa duca la limitarea acestor importuri. Cea mai eficienta masura este suspendarea importurilor prin anularea taxei pentru masinile noi. Practic, pastram taxa pentru masinile second-hand”, a spus Tariceanu.
El a confirmat informatia MEDIAFAX, conform careia a discutat, luni, cu presedintele Traian Basescu pe acest subiect si a aratat din nou ca nu doreste ca Romania sa fie transformata intr-un cimitir de masini vechi aduse din alte tari europene.
„Daca cumva o sa imi spuneti ca a spus Comisia Europeana nu stiu ce, am sa va spun sa-i intrebati la randul vostru pe cei de la Comisie daca ei sunt responsabili de pastrarea locurilor de munca in Romania, ca stiti atunci cand a fost problema cu taxa de poluare ce discutii am avut. Toata lumea ma intreba: «Daca Comisia Europeana spune nu stiu ce ?» Dar ce spune Comisia cand incep sa isi restranga activitatile si locurile de munca sunt puse in pericol ?”, a intrebat Tariceanu in conferinta de presa.
El a precizat ca decizia de suspendare a taxei auto in cazul masinilor noi va fi aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului sau in urmatoarea reuniune a Cabinetului.
„Va trebui sa avem grija sa continuam programul de stimulare a vanzarilor noi nepoluante prin Programul «Prima de casare» si va trebui acum, pe final de an, sa vedem daca este cazul sa facem niste redistribuiri ale cotelor ramase neutilizate pentru a ajuta industria autohtona”, a adaugat Tariceanu.
Premierul a mai anuntat ca va solicita ministrului Transporturilor sa verifice, prin „supracontroale”, daca la Registrul Auto sunt respectate conditiile de verificare tehnica a masinilor second-hand, aratand ca exista numeroase informatii conform carora masini care nu corespund din punct de vedere tehnic primesc aprobarea tehnica si sunt inmatriculate.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Craiova, ca se va intalni, inaintea sedintei de Guvern, care va avea loc miercui, cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a gasi solutii pentru inlaturarea taxei de prima inmatriculare la masinile noi.
Traian Basescu a declarat, dupa intalnirea pe care a avut-o cu conducerea Fabricii Ford de la Craiova si cu sindicatele, ca scutirea de la plata taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi este o necesitate atat pentru producatorul american de automobile, cat si pentru uzinele Dacia.
„La Dacia, e o chestiune care va atinge si Fordul cand va incepe sa produca. Ceea ce se prefigureaza ca o necesitate este scutirea de la plata taxei de prima inmatriculare pentru ca lumea sa fie stimulata sa cumpere masini noi. Lucru care cred ca se va intampla dupa sedinta de guvern de miercuri, asa cum a spus si premierul public”, a declarat Basescu.
Seful statului sustine ca a purtat mai multe discutii cu premierul Calin Popesctu Tariceanu pe tema scutirii de la plata taxei de prima inmatriculare masinile noi, urmand a avea o noua runda de discutii miercuri, inainte de sedinta de Guvern.
„Am avut o discutie cu premierul, vom mai avea o discutie si miercuri dimineata, inaintea sedintei de Guvern, si probabil ca vom gasi solutii. De asemenea, solutia continuarii programului de innoire a parcului, care sa stimuleze productia interna, fie ca vorbim de Dacia astazi, fie ca vorbim de Ford maine”, a precizat Basescu.
Surse ministeriale au declarat, saptamana trecuta, agentiei MEDIAFAX, ca premierul Tariceanu a spus ministrilor, in sedinta Guvernului, ca formula de calcul a taxei de poluare auto ar trebui schimbata, deoarece s-a dovedit ca aceasta nu a stopat importul de masini second-hand, principala varianta luata in calcul fiind eliminarea taxei de poluare auto in cazul achizitionarii de masini noi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.