Masa critica din Brasov aduna biciclistii in Centrul Civic, vineri, 24.04.2009

Masa critica din Brasov aduna biciclistii in Centrul Civic, vineri, 24.04.2009

0 124

Foarte rar se aude de aceasta actiune, totusi este demna de incurajat si sustinut prin simpla participare.
Primul astfel de eveniment a avut loc in San Francisco, vineri, 25 septembrie, 1992, la ora 18 si a avut 48 de participanti. Miscarea a inceput sa se numeasca “Critical Mass” incepand cu al doilea eveniment de vineri, 30 octombrie 1992 (care a avut 85 de participanti). Numele sau a fost adoptat ca nume general pentru toate evenimentele de acest tip care au inceput sa apara in aceeasi perioada si in alte orase.
Masa critica are un spirit diferit de la oras la oras, existand o mare varietate in ceea ce priveste amploarea acestui eveniment, regulile de circulatie, interactiunile cu motociclistii si interventia politiei locale.
Masa critica nu are lideri pentru ca nu exista o organizare licentiata centralizatoare. Astfel in fiecare oras in care are loc un astfel de eveniment pur si simplu exista un voluntar care alege o data, o ora si o locatie pentru acest mars si o face publica pentru a crea astfel „masa critica”.
Aceasta se doreste a fi o idee, un simplu eveniment si nu o organizatie. De asemenea, pe blogul initiatorului acestui proiect la scara mondiala sta scris ca aceasta este o celebrare si nu o oportunitate data vandalilor sa creeze probleme in comunitatea lor. Cei care intra in conflict cu regulile din trafic si se iau la hart cu politistii care incearca sa restabileasca ordinea pierd de fapt ideea principala a acestui mars. Ne putem exprima punctul de vedere in trafic fara a deveni nepoliticosi sau sa-i stingherim pe colegii de trafic. Asa ca, sfatul organizatorilor este de a va concentra pe marsul la care luati parte si nu pe masinile care intamplator se afla in momentul respectiv in zona.
Se estimeaza ca evenimente de tipul Masa Critica au loc in peste 325 de orase din lume.
In capitala Ungariei, Budapesta, in anul 2008, de ziua Pamantului, in 22 aprilie au participat la manifestatia Critical Mass cu aproximativ 80.000 de biciclisti, mult peste numarul participantilor la oricare manifestatie de acest tip de pe mapamond.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.