Martie este luna protestelor pentru sindicalistii de la IAR Brasov

Martie este luna protestelor pentru sindicalistii de la IAR Brasov

0 123

Protestele din industria brasoveana nu s-au incheiat cu cele de la Tractorul, Rulmentul si Nitramonia. Salariatii din alt domeniu de activitate ameninta si ei cu proteste, motivul fiind tot de natura salariala.


Sindicatul Liber Independent ICA din Brasov ameninta cu declansarea conflictului de interese, in urma esecului negocierilor cu administratia societatii pe marginea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, care nu este dispusa sa ofere majorari salariale de 30 la suta, cat cer angajatii.


Presedintele Sindicatului ICA, Arpad Suba, a declarat ca au sistat negocierile cu administratia, pentru ca acestia nu vor sa le onoreze revendicarile cu privire la majorari salariale in principal. Daca nu se va ajunge la o intelegere cu administratia, sindicalistii de la IAR Brasov vor desfasura un miting, la Brasov, in 15 martie. Pentru inceput, luni, sindicalistii au organizat un miting timp de 20 de minute, in incinta societatii.


Conflictul dintre cei peste 920 de angajati de la IAR si administratia societatii are la baza mai multe puncte asupra carora nu s-a cazut de acord in timpul negocierilor pe marginea contractului colectiv de munca la nivel de unitate. Printre revendicarile sindicalistilor se numara acordarea de plati compensatorii pentru salariatii ale caror contracte de munca vor fi desfacute la initiativa societatii dupa privatizare (20 de salarii medii nete pe societate pentru cei cu varsta sub 35 de ani, 30 de salarii medii nete pe societate pentru salariatii cu varsta intre 35 si 45 de ani si 40 de salarii medii nete pe societate pentru cei peste 45 de ani), a precizat Arpad Suba. De asemenea, sindicalistii cer o majorare a salariilor cu 30 la suta incepand cu data de 1 februarie 2007 plus o crestere individuala de salarii in valoare de doua procente din fondul de salarii. Administratia a oferit o crestere de 15,7 la suta, in trei runde: 4 procente de la 1 februarie, 5 la suta de la 1 iulie si 6 la suta de la 1 octombrie. „Nu cerem o crestere exagerata, atat timp cat profitul societatii pe anul 2006 a fost de 4 milioane de euro, in conditiile in care conducerea si-a propus 400.000 de euro. Nu este rau ca l-au depasit, insa vrem si noi sa beneficiem de pe urma acestui profit, nu numai AVAS-ul care este actionar majoritar,” a precizat liderul sindical.


Potrivit liderului de sindicat, in zilele de marti si miercuri, toti sindicalistii din IAR vor purta banderole rosii, in semn de sustinere a revendicarilor.


Incepand de saptamana viitoare, sindicalistii din IAR vor purta non-stop banderole, si, in cazul in care revendicarile nu vor fi solutionate pana la data de 26 martie, Sindicatul ICA va inregistra conflictul de interese, tinand cont ca vechiul contract expira pe 24 martie. Din momentul inregistrarii conflictului, toti membrii de sindicat angajati la IAR vor respecta programul de opt ore pe zi (40 de ore pe saptamana) si vor refuza sa presteze ore suplimentare, a conchis liderul sindical.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.