Marko si Tokes doar un ceardas de incalzire?

Marko si Tokes doar un ceardas de incalzire?

0 217

?


O megaintalnire (?), plasata in aceasta zona doar de presa, printr-o excesiva mediatizare, nu a trecut dincolo de practica politicii maghiarilor din Ardeal. Cuminte, fara excese, cu orgolii foarte bine camuflate si cu un mesaj care poate fi? interpretat in fel si chip, fara limite, de oricine doreste sa o faca.?


Principalul scop al intalnirii, cel putin cel oficial, declarat de catre cei doi lideri, nu a fost atins. Marko Bela si Laszlo Tokes nu au reusit luni sa ajunga la o intelegere privind participarea episcopului reformat pe o lista comuna cu UDMR pentru alegerile europarlamentare.


Asa cum a reiesit din cele doua comentariil, ale lui Marko si Tokes din conferinta de presa, la capitolul realizari pot fi trecute cel putin doua aspecte. Primul aspect, faptul ca cei doi lideri ai comunitatii maghiare s-au intalnit, se constituie intr-un gest de concilieri panmaghiar, dorit tot mai mult de UDMR, in urma presiunilor secuiesti si a votului uninominal. Reamintim ca intalnirea de luni de la Cluj – Napoca, ?(Centrul Diaconic, Bethlen Cata)a fost prima din acest an, cei doi refuzand din noiembrie 2006 orice ?intalnire directa.


Cea de a doua realizare – fixarea unei comisii de lucru, din partea celor doua conduceri ale comunitatii maghiare, care are ca unic scop finalizarea unor concluzii, pentru o ultima intalnire si o decizie finala pana in 24 august a.c.


Din delegatia UDMR vor face parte vicepresedintii Laszlo Borbely si Lakatos Andras, dar si directorul de cabinet si consilierul lui Marko Bela. Delegatia din partea lui Tokes va fi compusa din vicepresedintii CNMT Szilagy Zsolt si Toro Tibor, alaturi de presedintele CNS, Fodor Imre.


?


O strategie pentru mobilizarea electoratului maghiar?


Dincolo de strangerea de mana trebuie remarcat jocul in forta a episcopului Tokes in contrapondere cu o tendinta concilianta a lui Marko.


Argumentul celor 137.000 de semnaturi in favoarea episcopului care a declarat ca este condidat, se alatura declaratie lui Szilagy Zsolt, unul dintre reprezentantii Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT): „…toate formatiunile comunitatii maghiare cu interes politic ar trebui sa participe la un tur de alegeri interne, inaintea alegerilor generale sau europarlamentare”. Este o declaratie a celor care nu au loc la masa UDMR, in total dezacord cu aceea lui Tokes care a tinut sa precizeze, „aceasta colaborare dintre CNMT si UDMR, aflata in discutie in prezent, nu are fundament politic”.


Accesul la banii guvernarii pare a fi o preocupare constanta a celor care il „insotesc” pe Tokes, acest lucru fiind evident si din propunerile care le-au pus pe masa discutiilor. Pe lista CNMT, cele mai importante puncte sunt:


·??????? depolitizarea acordarii banilor publici,


·??????? disparitia clientelei politice,


·??????? alegerile in interiorul comunitatii? pentru orice moment electoral.


UDMR prin vocea liderului Marko nu a adus noutati ba chiar a recunoscut ca punctele aduse in discutie sunt deziderate comune, diferenta constand in ?„intelegerea diferita a prioritatilor si o viziune diferita a unor detalii”:  • formele de autonomie,

  • invatamintul in limba maghiara,

  • o lista comuna pentru europarlamentare,

  • unitate in alegerile generale pentru Parlamentul Romaniei pentru a trece pragul de 5%.

Dincolo de o nou tentativa de realizare a unui Program al solidaritatii nationale intre maghiari, pozitiile celor doua tabere se aseaza pe realismul a doua din interventiile celor doi lideri maghiari.


Laszlo Tokes: „Mai presus de toate este sa ne unim fortele. Nu avem nici o sansa, de exemplu in Europa unita sa reprezentam interesul nostru de baza privind autoguvernarea, pana cand nu ne unim fortele noastre„,.


Marko Bela: „Deja exista o baza comuna,(…)(?) Incercam sa ne corelam in legatura cu dezideratele in privinta carora suntem de acord si sa nu incercam sa ne obligam reciproc sa uitam foarte repede aceste divergente”


Daca cei doi lideri au dorit sa arate conationalilor maghiari ceva, dupa mai multe luni de cearta, de cele mai multe ori de ochii lumii, credem ca au reusit. Acum, ?dupa cum au decurs lucrurile in intalnirea de la Cluj – Napoca, in preajma alegerilor pentru Parlamentul Europei, Marko si Tokes au aratat ca s-au asezat la masa trativelor si ca se vor intelege si, in plus, au demonstrat ca stiu sa faca politica.


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.