Marko Bela

Marko Bela

0 141

Declaratiile si dorintele basesciene in legatura cu modfificarea Constitutiei – de fapt declaratii in favoarea doar a pozitiei sale de presedinte – i-au dat apa la moara udemeristului-sef Marko Bela, ca sa-si mai macine si el grauntele pretentiilor. Acest om, care nu vrea sa inteleaga in ce tara traieste si care are neobrazarea sa se comporte ca un pui de cuc iesit dintr-un ou pe care Istoria l-a plasat in cuib strain, are noi si noi pretentii, de o obraznicie crasa. El cere ca limba maghiara sa devina, prin Constitutie, a doua limba oficiala in Romania. Si mai are si tupeul sa-si exprime acordul sau dezacordul cu legile tarii, bune sau rele, dar adoptate de o majoritate, totul facut pe un ton decizional, de ultim factor corector al unei lucrari.
„Ceea ce dispune Constitutia in legatura cu minoritatile este un lucru bun – dreprtul privind invatamantul in limba materna si dreptul de utilizare a limbii materne in administratie, justitie, in institutiile de stat. Dar acestea sunt de fapt drepturi individuale. Daca regandim Constitutia, trebuie sa ne gandim si la drepturile colective ale minoritatilor. Iar o schimbare radicala ar presupune ca limba maghiara sa primeasca la nivel zonal alt statut decat in prezent. O largire a drepturilor minoritatilor legate de un statut regional, zonal, oficial, privind limba maghiara ca o a doua limba in acele zone.”
Marko Bela este de acord cu o descentralizare si o reimpartire administrativa a Romaniei, „dar nu in asa fel cum se semnaleaza in raport (raportul recent dat publicitatii, al Comisiei prezidentiale, n.a.), 9 pana la 12 regiuni administrative, ceea ce inseamna ca nu luam in considerare componenta etnica a diferitelor zone. Nu am accepta o astfel de reimpartire, numai daca ne-am gandi la cel putin 15 – 16 regiuni.”
Nu e de acord si nu ar accepta! Dar ar trebui sa se supuna, caci cine il intreaba de parere? Daca nu s-a schimbat lumea asta cu dosul in sus, stiu ca minoritatea se supune majoritatii. Stiti cumva altfel?
O culme a obrazniciei – Marko Bela are multe din astea – este pretentia unei discutii referitoare la regandirea definitiei de stat national.
„Daca exista intentia de a schimba radical Constitutia, nu am putea face acest lucru fara sa ne gandim la problema extrem de importanta, cea a relatiilor interetnice. Aceasta este o problema reala, importanta, de o anumita greutate, mai ales in anumite zone ale tarii, in primul rand in Ardeal.”
Vedeti cum paduchii isi inmultesc pretentiile? Nu mai este vorba de multdiscutata zona secuiasca – Covasna, Harghita, Mures – ci de tot Ardealul!
Cat priveste dreptul deja obtinut, de folosire a limbii maghiare in administratie, justitie institutii de stat, va rog sa-mi aratati vreo tara, civilizata sau bananiera, in care se practica asa ceva! Drept care aceasta schema ar trebui desfiintata prin lege, caci reprezinta o sfidare la adresa romanilor de pretutindeni.
Din pacate, aceste pozitii ale varfurilor sovine si iredentiste ale udemeristilor arunca o umbra jegoasa asupra adevaratelor relatii interetnice ale oamenilor simpli, romani si maghiari, prin pozitia adoptata (si) de Marko Bela nascandu-se incitare la dezbinare.
Mai rau este ca interese politice nu vor permite sa se puna capat atitudinii udemeriste.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.