Marko Bela este mai lung decat plapuma

Marko Bela este mai lung decat plapuma

0 264

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, in deschiderea Congresului, ca relatiile romano-maghiare trebuie sa fie solutionate impreuna si ca vointa comunitatii maghiare nu poate fi desconsiderata.
Oare sa fie aceasta vointa intregii comunitati maghiare din Romania? Cunosc destui maghiari, am o prietena unguroaica, si acestia nu sunt de acord cu stradaniile udemeriste, afirmand ca isi pot pastra identitatea si fara supradrepturi sau autonomii, asa cum o fac putinii nemti care au mai ramas prin unele zone transilvane sau banatene, sau celelalte minoritati cunoscute la noi si pe care nu le mai amintesc acuma.
„Cei care au venit aici pot avea disensiuni cu noi si poate si noi avem cu ei, dar exista consens la ideea ca relatiile romano-maghiare trebuie sa fie solutionate impreuna. Cei care au venit aici stiu ca vointa comunitatii maghiare nu poate fi desconsiderata”, a hamait liderul UDMR.

Congresul nr. 9
La Cluj-Napoca a avut loc a noua editie a Congresului Uniunii Democrate Maghiare din Romania. La eveniment au participat si presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, presedintele PNL, Crin Antonescu, si vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc. Probabil acest desant de elita trebuie sa arate adunaturii de la Cluj sa nu uite ca acest oras se mai numeste si Napoca, in amintirea stramosilor cu urmasi dainuitori pe aceste meleaguri
La acest congres au fost dezbatute propunerile de modificare ale Statutului si Programului UDMR.
Printre invitatii din strainatate la congres se numara presedintele MSZP, Lendai Ildiko, presedintele MDF, David Ibolya, vicepresedintele FIDESZ, Nemeth Zsolt, vicepresedintele SZDSZ, Kovacs Kalman, precum si liderii partidelor maghiare din Slovacia, Csaki Pal, Ucraina, Gajdos Vilmos si doi secretari de stat din Ungaria.
Vedeti? Tot iubitori de intelegere cu alte neamuri!
Congresul UDMR a adoptat o rezolutie denumita „Uniunea noastra, Europa noastra”, prin care anunta ca va propune dezbateri privind ridicarea la nivel de organizare de stat a formelor de autonomie.
Mie imi vine din ganduri propuse de istorie un alt titlu pentru rezolutie: „Calare peste Europa”, in amintirea stramosilor huno-asiatici. Oare de ce ii supara pe maghiari expresia „bozgori”, care in limba lor, am inteles ca inseamna „fara tara”? Si atunci de ce nu vor sa traiasca in pace cu gazdele primitoare, peste care vor sa se aseze cu lipsa de respect?
Potrivit rezolutiei, modelul de autonomie propus de UDMR se incadreaza in limitele constitutionalitatii, iar autonomiile din Europa servesc si populatiei majoritare, motiv pentru care solicita un dialog cu clasa politica si societatea civila romaneasca pentru a declara formele de autonomie drept forme de organizare statala.
Nu cumva aceasta falimentara ciozvarta incearca sa sara peste cal? In probleme asemenea lor nu exista modele, europene sau aiurea. Este vorba, pur si simplu, de conditiile locale ale unei regiuni, fara dubii in favoarea urmasilor daco-romani, care nu agreaza ca lepra sa se intinda.
„Consideram ca este indispensabil ca Uniunea Europeana sa ridice la rangul de principii generale practicile tarilor si principiile care stau la baza acestor modele de autonomie. Formele de autonomie definite in programul nostru se armonizeaza cu conditiile existentiale specific minoritare ale maghiarilor din Romania, totodata se incadreaza in limitele constitutionalitatii, respectiv se conformeaza cu modelele europene de autonomie bazate pe principiile subsidiaritatii si a autoritatilor locale care au contribuit la crearea Europei moderne. Suntem convinsi ca autonomiile comunitare dincolo de decentralizarea administrativa servesc in egala masura si interesele populatiei majoritare, asadar solicitam initierea unui dialog cu clasa politica si societatea civica romaneasca in vederea ridicarii sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului”, se arata in rezolutia UDMR.
Ma intreb de pe ce planeta lipsita de simtul discernamantului sau din care spital de nebuni vin aceste idei. Din cele afirmate mai sus se pare ca sefii udemeristi – aici il includ si pe acel popa, Laszlo Tokes – vor trebui sa fie in curand operati de „ganglionii autonomiei”. Iar sponsorii udemereului probabil agreaza figura, de au ajuns sefii acestei formatiuni curios politice sa tipe durerea lor, dar si ce li se comanda.
Totodata, la nivelul Uniunii Europene, UDMR va propune ca diferitele forme de autonomie sa fie orientative pentru statele membre. Oare ce interese ar putea impinge Europa sa-si slabeasca granita cu Orientul?

Autonomie iluzia unei ideologii
UDMR mai arata in rezolutie ca maghiarii din Secuime isi doresc „o autonomie teritoriala care sa ofere Secuimii un cadru organizatoric unitar, furnizand deopotriva soluþii pentru problemele caracteristice ale maghiarilor si romanilor care traiesc in aceasta regiune”.
Si uite ca ma intreb: secuii ce soi de natie sunt? Istoria ne povesteste ca s-au aliat in anumite randuri cu romanii impotriva ungurilor habsburgici, chiar daca limba vorbita ii apropia de de ultimii. In plus, prin pretentiile udemeriste asupra, in final, a Transilvaniei, acesti secui sunt scosi din circuitul normal al existentei, fiind bagati intr-un razboi drept carne de tun, chiar daca numai prin aspect spiritual.
Referitor la tipul de automie, UDMR precizeaza ca este vorba de autonomie culturala. De fapt juramantul catelului prins cu rata furata in cotet.
„O autonomie culturala care sa garanteze autoritate locala in domeniul educaþiei si culturii, sa asigure informarea in limba materna la toate nivelele vietii publice. O autonomie culturala care in domeniul educaþiei in limba maghiara din Romania sa asigure competente pentru pastrarea si continuarea identitatii etnice, pentru insusirea cunostintelor competitive si accesibile tuturor. Urmarim un tip de autoritate locala culturala care sa asigure pentru comunitati minoritare in mediu inter-etnic, respectiv in diaspora, in masura proportiilor acestor comunitati, programe specifice in cadrul institutiilor culturale de stat sau in subordinea autoritatilor locale”, se precizeaza in documentul votat de delegatii UDMR.
Devin poate vulgar cand intreb: ce mamele lor mai vor, cand au scoli, mass-media de toate felurile, posibilitati de expunere a identitatii etnice in context cultural si alte asemenea? Nu cumva hiba zace in alta parte?
UDMR mai cere si forme institutionale care sa inlesneasca dezvoltarea autonomiei. Da, asa pretentii seamana cu ce ofera Ungaria minoritatii romane de acolo, nu-i asa? Sau acolo o lingura de dreptate are alta masura?
In ceea ce priveste guvernarea, UDMR solicita continuarea programelor guvernamentale care sa serveasca – in afara competentelor asigurate de autonomii – nevoile economice si sociale ale comunitatii maghiare din Romania. Oare ce fel de „cojones” au maghiarii din Romania ca le trebuiesc mai multe decat celorlalti locuitori indreptatiti pe acest taram?
Rezolutia a fost adoptata cu unanimitate de voturi de cei peste 500 de delegati prezenti la Congresul UDMR.
Nu comentez cifra, dar este ciudata unanimitatea. Seamana cu vechile obiceiuri comunisto-ceausiste. Si, cum a spus un personaj agreabil prin gandire pentru tara si poezie, conducerea UDMR este prea veche pentru a fi agreata altfel decat cu vesnica cerere de autonomie. Se mai poate comenta altceva decat trimitere la origine?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.