Mark Gitenstein a intrat in conducera Fondului Proprietatea

Mark Gitenstein a intrat in conducera Fondului Proprietatea

0 93
Adunarea Generală Ordinară a AcÅ£ionarilor (AGOA) de la Fondul Proprietatea a votat joi doi membri în Comitetul ReprezentanÅ£ilor (noua denumire a Comitetului de supraveghere), pentru ocuparea posturilor ce urmau să devină vacante după 30 septembrie a.c. Au existat doar doi candidaÅ£i – deci nu a existat concurenţă – Sorin MândruÅ£escu (ÅŸeful Oracle) ÅŸi Mark Gitenstein, fost până de curând ambasador al SUA în România.
Deşi la prima vedere cei doi au fost votaţi cu un scor zdrobitor, 99%, totuşi, numeric, fostul ambasador a primit voturi negative de la cca 70 din cei 190 de acţionari prezenţi.
Faptul că doar 1% au fost voturi negative are următoare explicaÅ£ie: fiecare acÅ£ionar are atâtea voturi câte acÅ£iuni are în portofoliu. Astfel, cei 70 de acÅ£ionari care nu l-au vrut pe Gitenstein, aveau în jur de 50 de milioane de acÅ£iuni (o acÅ£iune=1 leu), iar ceilalÅ£i 120 în jur de 4 miliarde, aici intrând ÅŸi mari acÅ£ionari instituÅ£ionali străini.
Oricum, conform surselor noastre, alegerea lui Gitenstein era mai de mult „planificată”, motiv pentru care nu a avut contracandidat. Mai mult, în urma demisiei intempestive a unuia dintre membri CR, fostul ambasador a fost numit interimar în urmă cu două zile, postură în care se va afla până la 30 septembrie, când devine membru titular.
CR are în acest moment, dar ÅŸi după 30 septembrie următoarea componenţă:
  • Steven van Groningen (preÅŸedintele Raiffeisen Bank),
  •  Piotr Rymaszewski (directorul general Octava NFI din Polonia),
  • Julian Rupert Francis Healy (City of London),
  • Sorin MândruÅ£escu (Oracle)
  •  Mark Gitenstein (Emerging Markets Country Found).
Cei 5 au rolul de a supraveghea activitatea administratorului FP, ÅŸi nu de a conduce FP aÅŸa cum eronat au informat aproape toÅ£i ziariÅŸti atunci când s-a anunÅ£at candidatura fostului ambasador, care a fost dat, culmea, noul ÅŸef al FP. De menÅ£ionat că membrilor CR li s-a mărit salariul de la 9 la 15.000 lei, prin votul AGOA.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.