Marian Vanghelie vrea la Cotroceni (III)

Marian Vanghelie vrea la Cotroceni (III)

0 96

I.: PSD vine acum la ceea ce spunea Traian Basescu si ofera, prin domnul Viorel Hrebenciuc, posibilitatea adoptarii rapide a codurilor, prin asumarea raspunderii guvernului.
R.: Ii ofera PSD, partidul in ansamblu, o decizie prin care sa nu mai poata sa minta populatia, in care sa nu ii mai permitem sa nu arunce codurile intr-o anumita forma, dupa cum vrea el, cu care societatea civila nu este de acord. Noi ar fi trebuit, logic, sa nu fim de acord cu ele si domnul presedinte sa apara la televizor si sa spuna „PSD, un partid comunist, un partid care vrea sa-si mentina oamenii care au probleme cu dosare penale, nu este de acord”. Nu, am mers pe aceeasi procedura ca a lui. Noi suntem de acord si le votam cum vrea Traian Basescu. Dar, daca dupa raportul de tara, vom ramane fara banii de UE, inseamna ca avem o problema cu Traian Basescu. Vrem sa stim cine raspunde. PSD nu se mai opune. Daca i-au dat un vot de incredere romanii, sa-l lasam sa duca pana la final ca, la finalul finalului, sa vedem ce spun romanii!
I.: Pana unde va merge aceasta alianta cu PD-L? Mai ramaneti la guvernare si dupa alegerile prezidentiale?
R.: Eu am fost impotriva acestei aliante. Acum, intrand in mecanismul problemelor cu care se confrunta guvernul, fiind si la nivel national in coalitie saptamanal, nu ne putem pemite, gandind pentru echilibru si stabilitate in Romania, in acest moment sa plecam. Votul, asa cum a fost dat de romani, este de asa maniera ca tara trebuie guvernata si trebuie condusa, pana cand, intr-un fel sau altul, se va reusi sa se creeze un alt tip de stabilitate. In momentul de fata, cu un Traian Basescu presedinte care n-a dus niciodata spre echilibru, ci totul a dus spre dezechilibru, eu cred ca o parte din PD-L si o parte din PSD care sunt in guvern ar trebui sa se opreasca din sistemul politic si sa vizualizam cum putem trece de aceasta etapa, de aceasta criza.
I.: Credeþi ca, dupa prezidentiale, indiferent de rezultat, vom avea o modificare a formulei de guvernare?
R.: Nu stiu ce sa va spun acum. Daca exista o comunicare logica si se discuta strict din punct de vedere profesional, poate sa nu fie cazul. Dupa alegerile prezidentiale, sunt sigur ca vom avea un presedinte care va da un concurs logic unui guvern si nu presedinte care vrea sa conduca guvernul.
I.: Aceasta fiind situatia de faþa?
R.: Aceasta fiind situatia de fata. Si atunci, atat ministrii PSD cat si ministrii care vor proveni din celalat partid, daca vor reusi sa creeze o stabilitate in Romania, eu cred ca e si rolul presedintelui – Mircea Geoana – ca sa creeze acest confort. Castigarea alegerilor prezidentiale nu va putea sa schimbe o stabilitate foarte mare in Parlament si avem nevoie de o stabilite, avand in vedere ca vom lua niste hotarari nu neaparat placute si populare.
I.: Din ce spuneti acum rezulta ca nu veti mai putea guverna cu Traian Basescu la Cotroceni, inca un mandat.
R.: Nu, spun ca nu guvernam normal cu Basescu, nu ca nu mai putem guverna. Au observat asta si romanii, ati vazut in sondaje – Traian Basescu conduce singur si ii place acest lucru. Eu pot spune ca Emil Boc – ne intalnim saptamanal – este un om de calitate. Si banuiesc ca nu Emil Boc il pune pe Basescu sa schimbe unele hotarari. In consecinta, e logic sa cred ca sunt oameni de buna credinþa si in PD-L.
I.: Va vedeti intr-un tandem cu presedintele PSD? Geoana presedinte, Vanghelie premier?
R.: Acum nu ma vad. Dar peste zece ani ma vad in orice pozitie. Luati-ma in calcul atunci. Acum nu ma grabesc. Dar in acest interval, uitandu-va pe harta Romaniei, puteti fi sigur ca pot ocupa orice tip de pozitie. Acum nu.
I.: In toti acesti 10 ani ramaneti la sectorul 5 sau mergeti mai departe, la faza pe Capitala?
R.: Vedem ce ne ofer viata. Care este solutia cea mai bun. Pot sa nu merg nici acolo, nici acolo. Pot ramane in structura de partid sa iau niste decizii
I.: Spuneati ca veti ramane foarte aproape de scaunul presedintelui…
R.: Ca functie…

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.